Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fernando Alonso, podiumul cu numărul 100 în Formula 1. Spaniolul de 41 de ani, început de sezon entuziasmant

Fernando Alonso a obținut al doilea podium consecutiv și al 100-lea din carieră, după ce s-a clasat pe locul al treilea în Marele Premiu al Arabiei Saudite.

Dublul campion mondial a ocupat locul trei la finalul cursei desfăşurate duminică seara pe circuitul de la Jeddah, dar după ce a participat la festivitatea de premiere a fost anunţat că a primit o penalizare de zece secunde şi a fost declasat pe locul patru.

Alonso a primit, la începutul cursei, o penalizare de cinci secunde, pentru că nu a poziționat corect mașina la linia de start. Conform regulamentului, spaniolului a intrat să execute pedeapsa la boxe, odată cu schimbarea pneurilor. Numai că, la finalul cursei, Alonso a fost anunțat că a mai primit o penalizare de cinci secunde, pe motiv că unul dintre mecanici a atins mașina cu un cric înainte de expirarea celor cinci secunde.

Aston Martin a contestat decizia și au adus ca probe șapte filmări care au arătat cum alte monoposturi au fost atinse de cric, în timpul unor penalizări similare. În fața acestor dovezi, comisarii de curse au decis să accepte contestația și să-l reclaseze pe Alonso pe poziția a treia.

”Am arătat că putem fi a doua cea mai rapidă echipă și am avut un ritm bun pe tot parcursul cursei. A fost greșeala mea la start cu poziția de pe grilă, dar am forțat pentru a recupera acel timp. La începutul acestui weekend nu eram siguri exact unde vom fi, așa că aceasta este o veste bună pentru noi în perspectiva următoarelor curse. Aștept cu nerăbdare următoarea cursă din Australia.”, a declarat Alonso, după cursa din Arabia Saudită.

Cursa a fost câștigată de Sergio Perez (Red Bull Racing), urmat de coechipierul său, dublul campion mondial Max Verstappen.

Fernando Alonso, al doilea podium în două curse în 2023

Pentru spaniolul în vârstă de 41 de ani, dublu campion mondial (2005 și 2006), podiumul de la Jeddah a fost al doilea consecutiv în acest sezon, după locul trei ocupat în prima cursă a sezonului, de la Bahrain.

Spaniolul a bifat podiumul cu numărul 100 al carierei și are un început de sezon excelent la Aston Martin, la primul său sezon pentru echipă. Sezonul trecut, Alonso a surprins când a anunțat că părăsește Alpine și se alătură echipei Aston Martin, după ce Sebastian Vettel își anunțase retragerea din Formula 1.

După primele două curse, Aston Martin ocupă locul al doilea în clasamentul constructorilor, în spatele Red Bull Racing (87 de puncte) și la egalitate cu Mercedes (38 de puncte). Fernando Alonso ocupă locul al treilea în clasamentul piloților, cu 30 de puncte, în spatele lui Max Verstappen (44 de puncte) și Sergio Perez (43 de puncte).

Ibericul s-a arătat mulțumit de cum se comportă mașina noii sale echipe, la începutului sezonului 2023 de Formula 1. ”Rezultatul este incredibil, iar mașina la fel”, a declarat Alonso, după cursa de la Bahrain.

Lista piloților care au atins și depășit bona celor 100 de podiumuri în F1

Fernando Alonso a intrat pe o listă selectă, odată cu atingerea bornei de 100 de podiumuri în F1, în care mai regăsim alți cinci piloți, toți foști campioni mondiali. Topul este condus de Lewis Hamilton, cu 191 podiumuri. Britanicul și ibericul sunt singurii piloți rămași în activitate.

Topul celor mai multe podiumuri în F1:

  1. Lewis Hamilton - 191 podiumuri
  2. Michael Schumacher - 155
  3. Sebastian Vettel - 122
  4. Alain Prost - 106
  5. Kimi Raikkonen - 103
  6. Fernando Alonso - 100

Palmaresul lui Fernando Alonso în Formula 1

Fernando Alonso a debutat în Formula 1 în anul 2001 și a obținut prima victorie în anul 2003, în Marele Premiu al Ungariei.

Are în palmares 32 de victorii, 100 de clasări pe podium, 22 de pole position și două titluri de campion mondial, obținute cu Renault în 2005 și 2006.

Ultima victorie în Formula 1 a obținut-o în anul 2013, în Marele Premiu al Spaniei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE