Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Susie Wolff, numită la conducerea seriei feminine F1 Academy. Legăturile acesteia cu Formula 1

Publicat de: Ioana Tomescu

Formula 1 a anunțat numirea lui Susie Wolff în funcția de director general al categoriei F1 Academy, care își propune să dezvolte și să pregătească tinerele femei din motorsport pentru a avansa la niveluri superioare ale competiției.

Anunțul vine la mai bine de trei luni de când a fost anunțată lansarea F1 Academy, un campionat feminin, cu cinci echipe, pentru a dezvolta și pregăti tinerele pilot să avanseze spre niveluri superioare de competiție - inclusiv W Series, Formula 1, Formula 2 și Formula 3.

De asemenea, anunțul a fost făcut cu câteva zile înaintea debutului sezonului Formula 1 din 2023.

”Academia F1 reprezintă o oportunitate de a promova o schimbare autentică în industria noastră prin crearea celei mai bune structuri posibile pentru a găsi și susține talentele feminine în drumul lor spre nivelurile de elită ale sporturilor cu motor, atât pe circuit, cât și în afara acestuia.

Aceasta poate inspira femeile din întreaga lume să își urmeze visele și să realizeze că, dacă au talent, pasiune și determinare, nu există nicio limită pentru ceea ce pot realiza.”, a spus Susie Wolff, despre noul său rol în cadrul Formula 1.

Cine este Susie Wolff

Suzanne (Susie) Wolff este un fost pilot de curse profesionist de origine britanică.

A început cu kartingul, apoi a progresat către Formula Renault și Formula 3, apoi la DTM (Deutsche Tourenwagen Masters), unde a concurat pentru Mercedes-Benz.

A intrat în lumea Formulei 1 în anul 2012, când a fost angajată ca pilot de dezvoltare la Williams. În 2014, la Marele Premiu al Marii Britanii de la Silverstone, a devenit prima femeie din ultimii 22 de ani care ia parte la un weekend de cursă în Formula 1 (în 1992, Giovanna Amati a concurat pentru Brabham, însă nu s-a calificat niciodată pentru a lua startul într-o cursă).

Ulterior retragerii din motorsport, a fost Team Principal, iar apoi CEO al echipei Venturi Racing din Formula E.

În 2016, a lansat "Dare To Be Different", un apel la acțiune menit să stimuleze talentele feminine prin inspirarea generației următoare și creșterea participării femeilor la toate nivelurile și aspectele sportului, scrie formula1.com.

Suse Wolff este căsătorită, din anul 2011, cu Toto Wolff, Team Principal al echipei Mercedes-AMG Petronas Formula One, unde pilotează și septuplul campion mondial Lewis Hamilton.

Ce șanse au femeile să concureze în Formula 1 în viitor

Lella Lombardi a fost ultima femeie care a luat startul într-o cursă de Formula 1. Se întâmpla în anul 1976, la Marele Premiu al Australiei. Era a doua din istoria acestui sport care reușea acest lucru, după Maria Teresa de Filippis, în anul 1958.

În prezent există o competiție în motorsport destinată exclusiv femeile, W Series, iar în noiembrie 2022 a fost anunțată lansarea F1 Academy, o altă competiție destinată exclusiv femeilor. Însă în august 2022, Stefano Domenicali, șeful Formulei 1, declara că este puțin probabil ca o femeie să ia startul într-o cursă de Formula 1 ”în următorii cinci ani”.

Însă scopul noii înfințate competiții, F1 Academy, la conducerea căreia fost numită Susie Wolff, își propune să ajute tinerele să avanseze către acest sport.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE