Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Formula 1 anunță un campionat feminin cu cinci echipe, care va debuta în 2023

Începând din 2023, Formula 1 va lansa o categorie de piloți exclusiv feminini, F1 Academy, pentru a dezvolta și pregăti tinere pilot să avanseze spre niveluri superioare de competiție - inclusiv W Series, Formula 1, Formula 2 și Formula 3.

Seria va fi formată din cinci echipe conduse de actualele echipe de F2 și F3, fiecare înscriind câte trei mașini pentru a forma o grilă de 15 mașini. Primul sezon va cuprinde șapte evenimente cu câte trei curse fiecare - însumând un total de 21 de curse - plus 15 zile de teste oficiale, calendarul 2023 urmând să fie publicat în timp util, anunță formula1.com.

Tinerele pilot se vor urca la volanul șasiurilor Tatuus T421, Autotecnica furnizând motoare turbo care vor dezvolta 165 de cai putere, în timp ce Pirelli, partenerul global al Formulei 1, va furniza pneurile.

În cadrul acestei serii - care va fi gestionată de directorul general al Formula Motorsport Limited, Bruno Michel - Formula 1 va subvenționa costul fiecărei mașini cu un buget de 150.000 de euro, în timp ce piloții vor acoperi aceeași sumă de costuri - o fracțiune din costurile obișnuite în seriile comparabile -, iar echipele vor acoperi restul bugetului.

Scopul seriei este de a maximiza oportunitatea și potențialul tinerelor șoferițe de a ajunge la cel mai înalt nivel în sporturile cu motor și de a oferi tinerelor talente aflate în prezent în karting sau în alte categorii de juniori accesul la nivelul fundamental de experiență necesar înainte de a concura în F3 și de a intra în piramida către Formula 1.

Lansarea F1 Academy intervine după ce un alt campionat exclusiv feminin, W Series, care a debutat în 2019, s-a confruntat în acest an cu mari probleme financiare, iar ultimele trei curse ale sezonului 2022, de luna trecută, au fost anulate. Organizatorii W Series au promis că acest campionat se va relua anul viitor.

''F1 Academy ar completa seria W oferind o rută suplimentară pentru următoarea generaţie de tinere pilot'', se precizează în comunicatul F1.

Italianca Lella Lombardi este singura femeie pilot care a concurat în Formula 1, între 1974 şi 1976, reuşind să termine şase curse, iar cea mai bună performanţă a fost un loc şase în Marele Premiu al Spaniei din 1975.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE