Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Ford se întoarce în Formula 1 după 20 de ani și anunță un parteneriat cu Red Bull, echipa lui Max Verstappen

Publicat de: Euronews

Ford Motor Co. revine în Formula 1, la aproape două decenii de când s-a retras. Informația a fost confirmată și pe pagina de Facebook a Formula 1, print-un mesaj scurt: „Ford se întoarce în Formula 1”.

03/02/2023 , 17:02

Ford anunță un parteneriat cu Red Bull

Pe 3 februarie, la evenimentul de lansare a monopostului RB19, cu care echipa austriacă va concura în noul sezon, Jim Farley (CEO Ford) a urcat pe scenă pentru a anunța un parteneriat cu Red Bull, începând cu anul 2026.

Christian Horner, team principal al echipei austrice, a anunțat că urmează „un nou capitol pentru Red Bull”.

Începând din 2023, Ford și Red Bull Powertrains - divizia dedicată motoarelor echipei austriece - vor dezvolta o unitate de propulsie de ultimă generație pentru a aproviziona atât Red Bull Racing, cât și AlphaTauri, din 2026 până cel puțin în 2030.

Giganții americani din industria auto Ford și-au confirmat intenția de a reveni în Formula 1 atunci când vor fi introduse noile reglementări privind motoarele, în 2026, scrie formula1.com.

Implicarea Ford în F1 se întinde până în anii 1960 și la motorul DFV (Double Four Valve), construit în parteneriat cu firma britanică de inginerie Cosworth, care a obținut 155 de victorii din 262 de curse între 1967 și 1985 (inclusiv mai multe variante de design).

De la primele titluri câștigate cu Graham Hill și Lotus în 1968 până la cele mai recente cu Michael Schumacher și Benetton în 1994, Ford a avut o contribuție importantă la 10 campionate de constructori și 13 campionate de piloți, fiind al treilea cel mai de succes producător de motoare din istoria F1, mai notează formula1.com.

Stefano Domenicali, președinte și CEO al F1, a declarat: „Vestea de astăzi că Ford vine în Formula 1 din 2026 este extraordinară pentru acest sport și suntem încântați să îi vedem alăturându-se partenerilor auto incredibili care sunt deja în Formula 1.

Bill Ford, președintele executiv al Ford Motor Company, a comentat: „Acesta este începutul unui nou capitol emoționant în povestea sporturilor cu motor Ford, care a început atunci când străbunicul meu (Henry Ford) a câștigat o cursă care a contribuit la lansarea companiei noastre.”

Și Audi va intra în Formula 1, tot din 2026. Constructorul german a ajuns la un acord cu Sauber pentru a colabora începând cu sezonul 2026 din Formula 1. Concret, Sauber va deveni echipa de uzină a constructorului german.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE