Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scandalul ”Crashgate” din Formula 1: Felipe Massa vrea să câștige în instanță titlul din 2008

La aproape 15 ani de la ”Crashgate”, unul din cele mai mari scandaluri din istoria Formulei 1, fostul pilot brazilian Felipe Massa a anunțat că ia în calcul posibilitatea de a merge în instanță pentru a câștiga retroactiv titlul mondial din 2008, transmite EFE, preluat de Agerpres. Recent, fostul șef al Formulei 1 a recunoscut că știa despre neregulile petrecute în cursa din Singapore, însă a decis să nu ia nicio măsură.

Titlul mondial la Formula 1 din 2008 a fost câștigat dramatic de Lewis Hamilton, în ultima cursă a sezonului, care a avut loc chiar în Brazilia. Pilotul britanic, de șapte ori campion mondial la Formula 1, a câștigat campionatul la un punct în fața lui Felipe Massa, după ce a reușit o depășire pe finalul cursei câștigate de pilotul brazilian.

Scandalul ”Crashgate” din sezonul 2008

Acum, Felipe Massa ia în calcul să meargă în instanță pentru a câștiga titlul mondial din cauza scandalului de la Marele Premiu al statului Singapore, din sezonul 2008. La cursa din Singapore, echipa Renault l-a îndemnat pe pilotul Nelson Piquet Jr să provoace un accident deliberat pentru ieşirea safety car-ului pe circuit. Accidentul i-a permis lui Fernando Alonso să câștige cursa, în timp ce Felipe Massa nu a reușit să termine în puncte (s-a clasat pe locul 13).

În aceeași cursă, Lewis Hamilton a terminat pe podium, pe poziția a treia, iar rezultatul a avut un rol foarte important în stabilirea campionului mondial, dat fiind faptul că titlul mondial a fost câștigat de britanic la diferență de un punct.

În anul următor, Piquet Jr a recunoscut că a provocat deliberat accidentul, iar Massa a cerut ca FIA să anuleze rezultatul din Singapore, dar statutul federaţiei internaţionale nu permitea modificarea clasamentelor de la final de an după ce s-a efectuat ceremonia de premiere.

Dezvăluirile lui Piquet Jr, fiul triplului campion mondial Nelson Piquet, au dat naștere unuia dintre cele mai mari scandaluri din istoria Formulei 1, numit ”Crashgate”.

Șeful Formulei 1 din 2008: Cursa din Singapore trebuia anulată

Bernie Ecclestone era directorul executiv al Grupului Formula 1 la acea vreme. În urmă cu câteva săptămâni, acesta a recunoscut într-un interviu pentru F1-Insider că alături de preşedintele FIA de atunci, Max Mosley, au fost informaţi despre neregulile petrecute în cursă şi au preferat să nu ia nicio decizie.

Acesta mai spus că, în condiții normale, rezultatul cursei din Singapore ar fi trebuit anulat.

”Am decis să nu facem nimic. Am vrut să protejăm sportul şi să-l salvăm de un scandal uriaş. De aceea l-am convins pe fostul pilot Nelson Piquet (jr) să-şi păstreze calmul pentru moment. Pe atunci, exista o regulă conform căreia clasamentul după ceremonia de decernare a premiilor FIA de la sfârşitul anului era de neatins. Aşa că Hamilton a fost prezentat cu trofeul şi totul a fost în regulă. Am avut suficiente informaţii la timp pentru a investiga problema. Conform statutelor, în aceste condiţii ar fi trebuit să anulăm cursa din Singapore.”, a spus Ecclestone.

Pe baza declarațiilor lui Ecclestone, Felipe Massa spune că vrea să se facă dreptate. ”Dacă cei mai puternici doi oameni, şeful Formulei 1 şi şeful FIA, au ştiut despre asta în 2008 şi au tăcut, este foarte grav şi inadmisibil pentru sport”, a declarat fostul pilot brazilian, care și-a încheiat cariera în Formula 1 în anul 2017, fără să-și treacă în palmares un titlu mondial.

Pentru Lewis Hamilton, titlul din anul 2008 a fost primul din cariera sa, devenind la 23 de ani și 300 de zile cel mai tânăr campion de Formula 1 din istorie (a fost depășit, în 2010, de Sebastian Vettel, care a câștigat titlul mondial la 23 de ani și 133 de zile).

Pentru Nelson Piquet Jr., dezvăluirile care au dat naștere scandalului ”Crashgate” au însemnat finalul carierei sale în Formula 1.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE