Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bloomberg: Zona euro, afectată de recesiune la finalul anului 2023. Economist: ”Turbulenţele rămân ridicate”

Zona euro se va confrunta cu prima recesiune de la pandemia COVID-19, în condițiile în care economia urmează să înregistreze al doilea trimestru consecutiv de declin în perioada octombrie-decembrie 2023, potrivit rezultatelor unui sondaj în rândul analiștilor realizat de publicația Bloomberg.

Scăderea de 0,1% estimată în prezent pentru trimestrul patru din 2023 vine, cu toate că anterior analiștii anticipau o creștere zero a economiei zonei euro. În schimb, o ușoară redresare este luată în calcul la începutul anului viitor.

”Avem dubii că suntem la începutul unei reveniri. Turbulenţele rămân ridicate, în special cele de pe urma majorării dobânzilor”, a precizat Joerg Angele, economist la Bantleon Bank, potrivit publicației Bloomberg, citate de Agerpres.

Recesiunea în zona euro, generată de problemele industriei din Germania

Declinul ar fi provocat, în principal, de Germania. Cea mai mare economie europeană se confruntă cu dificultăți în industrie. Pe fondul crizei bugetare și a cererii globale scăzute, PIB-ul ar urma să scadă cu 0,2% în trimestrul patru din 2023, deși iniţial analiştii estimau un declin de 0,1%.

Rezultatele studiului Bloomberg diferă de previziunile realizate în noiembrie de Comisia Europeană. Acestea indicau o revenire pe creștere a economiei zonei euro în ultimele trei luni ale anului 2023, în contextul scăderii ratei inflației și a pieței muncii robuste.

Potrivit datelor Eurostat, recenta slăbiciune a zonei euro a fost determinată de variaţia stocurilor, în timp ce consumul gospodăriilor rămâne solid.

În noiembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 2,4%, de la un nivel de 2,9% în octombrie, aceasta fiind a treia lună consecutivă în care inflaţia în zona euro înregistrează o scădere peste aşteptări. Evoluţiile din ultimele luni au alimentat speculaţiile că dobânda de referinţă a Băncii Centrale Europene ar putea fi redusă mai rapid decât se preconizează în orientările actuale ale instituţiei de la Frankfurt.

În schimb, unii analişti au evidențiat că dobânzile au fost prea mult majorate în ultimul an şi jumătate, iar creditarea devine atât de restrictivă, încât ar putea adânci recesiunea sau ar putea încetini redresarea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE