Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum s-a discutat despre Pilonul 2 de pensii în Comisia Europeană. Marcel Ciolacu: "Nu poți să păcălești Comisia"

Creșterea contribuției la Pilonul 2 de pensii de la 1 ianuarie 2024 nu va fi amânată, după cum dă asigurări Marcel Ciolacu, deși a apărut zvonul potrivit căruia el ar fi discutat cu Nicolae Ciucă în acest sens.

Premierul a comentat și pe baza unui așa-zis draft al ordonanței de urgență privitoare la măsurile fiscal-bugetare. Problema s-a iscat în urma declarațiilor ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, care a spus că nu crede că bugetul poate susține aceste măsuri de la 1 ianuarie. Însă Boloș a dat ulterior o declarație, pe rețelele de socializare, în care a precizat că nu se va amâna creșterea contribuției la Pilonul 2 de pensii, numai că problema sustenabilității este una deschisă.

Marcel Ciolacu: "Nu poți să păcălești Comisia"

"La Pilonul 2 ne-am asumat un jalon. Dacă nu aș mări Pilonul 2, cum și-a asumat statul român prin jalon - și și-a asumat această coaliție când era Nicolae Ciucă premier, ne-am asumat această creștere, era jalon prins în PNRR - dacă nu îndeplinesc acest jalon, atunci Comisia vine și îmi oprește acești bani. Nu poți să păcălești Comisia, să treci un jalon și, peste două luni, să te răzgândești și să amâni jalonul sau să-l schimbi. În momentul în care faci acest lucru, Comisia îți va opri banii pentru acea reformă și presupun că nu ne dorim. (...)

Vorbiți cu cei care scriu (n.r.: draftul de OUG), nu cu mine. Eu am un jalon pe care mi l-am asumat împreună cu domnul Ciucă. Eu cu domnul Nicolae Ciucă nu am discutat vreodată să nu îndeplinim un anumit jalon", a explicat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a dat amănunte și în ceea ce privește cererea de plată numărul 3.

"Am finalizat negocierea PNRR. Nu mai avem 9,4% (din PIB). Am terminat legea pensiilor. Am reintodus Repower EU. Aproape 1,2 miliarde de euro vor fi vouchere către populație, în primul rând în zona rurală.

Și mai aveam de încheiat eu, ca prim-ministru, cererea de plată numărul trei, care se va depune vineri către ministrul de la MIPE. Probleme substanțiale la cererea de plată numărul trei sunt la jalonul 206, la microîntreprinderi, dar vom negocia. Vom vedea ce măsuri se iau acum la buget", a spus Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE