Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Belarusul: Țara noastră are 1,5 milioane de potențiali soldați în afara forțelor armatei

Belarus, un mic aliat al Rusiei la granița cu Ucraina, are până la 1,5 milioane de potențiali militari în afara forțelor sale armate, a declarat sâmbătă un înalt oficial, spune Reuters.

Președintele Alexander Lukașenko l-a sprijinit pe omologul său rus Vladimir Putin în războiul său cu Ucraina, inclusiv lăsându-l să invadeze teritoriul belarus și permițând Rusiei să antreneze trupe nou mobilizate în Belarus.

Lukașenko a ordonat luna aceasta formarea unei noi forțe de apărare teritorială voluntară de până la 150.000 de oameni. El a spus că armata sa va lupta doar dacă Belarus este atacat.

„Structurile organizațiilor, nu ale Forțelor Armate, se vor ridica undeva la 1,5 milioane de oameni în cazul unei declarații a legii marțiale și al trecerii economiei la un mod de război”, a spus secretarul de stat al Consiliului de Securitate, Alexander Volfovich, potrivit agenției de știri de stat BelTA.

Armata profesionistă a țării are aproximativ 48.000 de soldați

Belarus are o populație de aproximativ 9,3 milioane de locuitori. Armata profesionistă a țării are aproximativ 48.000 de soldați și aproximativ 12.000 de soldați la frontiera de stat, potrivit Bilanțului militar al Institutului Internațional de Studii Strategice din 2022.

Armata ucraineană a luat măsuri sporite de securitate la granița cu Belarus, în condițiile în care Rusia și-a întărit contingentul militar din această țară. Zona de frontieră este atent monitorizată cu drone de recunoaștere, iar populația din localitățile învecinate trăiește cu frica unei noi invazii din nord.

Șeful unității de informații„Folosim dronele pentru a avea în mod constant informații despre ceea ce face inamicul. Monitorizăm permanent inamicul din aer, dacă sunt mișcări de trupe, despre ce contingente este vorba, în ce direcție se mișcă. Este clar că și inamicul ne monitorizează. Permanent cercetează zonele minate, unde se află trupele și pozițiile noastre întărite.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE