Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Voluntari ucraineni la granița cu Belarus. Zona de frontieră este apărată și cu mine antitanc

Soldații Ucrainei sunt în stare de alertă ridicată și în zona de nord a țării, la granițele cu Rusia și Belarus. Una dintre unitățile de apărare ale Kievului tocmai efectuează un exercițiu militar pe frontiera de o mie de kilometri cu Belarusul.

Soldați ruși în Belarus

Brigada 100, care ar trebui să apere Ucraina de o eventuală invazie dinspre Belarus,  este formată în cea mai mare parte din voluntari, câțiva profesori, instalatori și constructori. Ei supraveghează o porțiune de 200 de kilometri, a cărei apărare a fost întărită cu mine antitanc.

„De ce este important? Este apărarea țării noastre în fața forțelor armate reunite ale Rusiei și Belarusului. Teritoriul Belarusului este folosit pentru a ataca și bombarda teritoriul Ucrainei,” a explicat Oleksandr Maistruc, sergent major Brigada 100.

În februarie anul trecut, sub pretextul unor exerciții militare comune, Moscova își trimisese soldații în Belarus, aproape de granița cu Ucraina. Acest lucru a făcut lumea să creadă că și Minskul ar putea interveni în război.

„De pe această înălțime, avem un mare avantaj față de orice, mai ales în ce privește această intersecție. De aici poți interveni cu lansatoare de grenade, cu mitraliere, putem folosi totul,” a declarat Vasil Sidorciuc, comandant adjunct Brigada 100.

Deși sunt aproape de pericol, ucrainenii nu vor să plece

Nu departe de dealul apărat de soldații căpitanului Sidorciuc este un sat în care ucrainenii din nordul trăiesc de sute de ani. Chiar dacă știu că ar putea fi primii în pericol în caz de invazie, spun că nu vor să plece.

„Nu plec și nu vreau să fug de pe pământul meu. Unde ar trebui să mă duc? Am 75 de ani și acele fiare nu ne vor forța să părăsim țara noastră. Lăsați-i să moară ei înșiși. Dumnezeu să-i distrugă,” a explicat Nadia Andreveia, locuitoare din Vetlî.

Datele strânse de serviciile de informații din Ucraina arată că în Belarus ar fi ajuns nouă mii de soldați ruși. Ei nu par însă însoțiți de echipamente grele, în pofida anunțurilor oficiale făcute în acest sens. Mai mult chiar, soldații Moscovei ar fi staționați destul de departe de granița cu Ucraina, ceea ce sugerează mai degrabă că iau parte la misiuni de instruire.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE