Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avocatul Poporului a atacat la CCR articolul din legea învățământului prin care elevii cu medii sub 5 primesc bursă de merit

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) articolul din legea învățământului preuniversitar referitoare la acordarea de burse de merit pentru minimum 30% dintre elevii din fiecare clasă.  

”Bursa de merit trebuie să fie expresia unei selecții bazată pe criteriul meritocrației, specific sistemului public de educație.

Acordarea bursei de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar determină "o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învăţătură", în contextul în care simpla trimitere la un procent, în lipsa unui criteriu de evaluare a performanţei şi meritului şcolar, este "lipsită de orice logică juridică”, subliniază instituția.

În opinia Avocatului Poporului, acordarea bursei de merit trebuie să fie condiţionată de rezultatele evaluării performanţelor şcolare, notarea fiind expresia obiectivă a performanţei şcolare şi care constituie fundamentul sistemului de învăţământ gimnazial şi liceal.

Amintim că formula introdusă de noua lege a învățământului preuniversitar, intrată în vigoare în septembrie 2023, spune că bursele de merit de 450 de lei se acordă tuturor elevilor care au peste 9,50 media anuală, dar și primilor 30% de elevi din fiecare clasă, indiferent de medii.

Astfel, elevi care au avut medii de 2, 3 sau 4 au primit bursă de merit. Până în 2023, exista pragul mediei de 9,50 sub care elevii nu mai puteau obține această bursă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE