Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Controversa burselor de merit. Aproape 8.500 de elevi cu medii sub 5 primesc bursă de merit

Aproape 8.500 de elevi care au medii sub 5 primesc, lunar, bursă de merit în valoare de 450 de lei în acest an școlar. Până la intrarea în vigoare a noii legi a educației preuniversitare, doar elevii care aveau peste 9,50 primeau bursă de merit. Situația de acum a fost aspru criticată de societatea civilă, dar și de politicieni. Premierul Marcel Ciolacu a cerut Ministerului Educației să modifice legea.

 În total, peste 461 de mii de elevi primesc bursă de merit anul acesta, după ce Ministerul Educației a schimbat formula de calcul prin noua lege a învățământului preuniversitar. Acum, primesc bursă de merit toți elevii care au peste 9,50, dar și primii 30% dintre elevii din fiecare clasă, indiferent de nivelul colectivului. Astfel, s-a ajuns la situații paradoxale. Anul acesta avem și elevi care au medii mai mici de 5 și care primesc această bursă de merit.

1,84% dintre bursieri au medii sub 5, potrivit datelor ministerului. În total, asta înseamnă aproape 8.500 de elevi, iar dintre aceștia, cei mai mulți au medii cuprinse între 4 și 5, peste 5.000 dintre ei, dar sunt și situații de elevi care au media sub 2. 158 de elevi se află în această situație.

Expert în educație: Măsura vine împotriva principiului meritocrației

Marian Staș, expert în educație: ”În acest fel, toate valorile care decurg, care sunt consacrate de educație sunt făcute țăndări. Elevii slabi vor spune „Ah, pot să nu știu carte și iau bani”, iar elevii ceilalți vor spune „Ah, atunci de ce să mai muncesc dacă și acela cu 3 și 4 ia bursă așa cum iau și eu cu 9-9,50”.  Merit înseamnă o performanță de foarte bună calitate. N-am cum să am merit 30% din copii dintr-o școală, darămite dintr-o clasă, prin urmare, un astfel de procent cât de cât rezonabil nu poate fi mai mare de 10-15% cu condiția ca, dacă media mă interesează, să nu fie mai mare de 9-9:50, asta înseamnă merit adevărat și performanță așa cum se cuvine.”

Andreea Bodea, directorul Colegiului Național I.L. Caragiale: ”Sincer, nu am crezut că în legea educației atât de mult așteptată și atât de mult trâmbițată va apărea o asemenea anomalie și o asemenea nedreptate, dar iată că a apărut. Sunt complet împotrivă.  Eu aș fi rămas la același prag de 9,50, cu toate condițiile celelalte, 10 la purtare, sub 9,50, dacă ea se numește bursă de merit, în România anului 2023 nu trebuia să se coboare.” 

Ce cred elevii despre noile modificări 

Și reprezentanții elevilor spun că ar trebui reintrodus un prag sub care să nu se mai poată acorda burse de merit. Ei vor trimite amendamente ministerului și solicită ca pragul acesta să fie media 8,50.

Lorena Drăgușin, președintele Asociației Elevilor din Constanța: ”Considerăm să se revizuiască cât mai urgent pentru s-a ajuns ca elevi cu medii sub 3, sub 2 să ia burse de merit, în timp ce alte licee, unde sunt alți elevi care învață mult mai bine, nu iau bursă nici măcar cei cu 9, 9 și puțin.”

În prezent, doar 6,64% dintre bursierii de merit sunt și olimpici. Ministerul Educației a transmis într-un comunicat de presă că analizează schimbarea metodologiei. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE