Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertismentul șefei Agenției Naționale Antidoping: „Substanța găsită în corpul Simonei Halep poate avea efecte secundare”

Suspendată provizoriu din activitatea sportivă, Simona Halep speră să își demonstreze nevinovăția și să își continue cariera. Antrenorul ei, Patrick Mouratoglou, a anunțat că o susține până la capăt pe sportivă. Cu toate acestea, șansele ca verdictul final al Federației Internaționale de Tenis să fie altul decât cel anunțat sunt reduse, a afirmat șefa Agenției Naționale Antidoping (ANAD).

Într-o discuție cu jurnaliștii Euronews România, Gabriela Andreiașu a afirmat că că staff-ul Simonei Halep a întrerupt colaborarea cu ANAD acum mai bine de un an. Mai mult, Roxadustatul, substanța interzisă găsită în corpul fostului lider mondial, poate să aibă efecte secundare.

Gabriela Andreiașu, director general al ANAD, a explicat că Roxadustat este o substanță care este „ interzisă permanent, în competiție și în afara competiției”

„Într-adevăr, este o substanță care tratează anumite patologii și trebuie luată pe bază de prescripție medicală. Cumva a ajuns în corp, pentru că vorbim de o probă biologică, foarte clară, cu rezultat pozitiv pe proba A, confirmat prin proba B, deci rezultatele analitice spun clar, în organism a existat acea substanță. Cum a ajuns în organism, numai ea știe”, a explicat șefa ANAD, pentru Euronews România.

Gabriela Andreiașu: Dacă se demonstrează că i-a dat cineva din staff, această persoană e suspectată de încălcarea reglementărilor antidoping

Director general al ANAD a mai precizat că medicul din echipa Simonei Halep avea obligația să verifice dacă medicamentele prescrise sunt interzise sau nu.

„Chiar medicul ei din staff avea obligația, după ce Simona vine de la o clinică cu prescripție medicală cu medicamente, să le verifice, dacă sunt interzise sau nu, și dacă sunt interzise, să meargă pe procedura de solicitare a unei scutiri de uz terapeutic.

Dacă se demonstrează că i-a dat cineva din staff, acea persoană, care are calitate de persoană din cadrul personalului asistent, așa cum e definit în cod, și acea persoană intră sub incidența codului, fiind suspectată de încălcarea reglementărilor antidoping, cel puțin pe complicitate”, a afirmat Gabriela Andreiașu.

Șefa ANAD a menționat că Simona Halep avea în echipa ei o persoană care ținea legătura cu Agenția „pentru a-i verifica medicamentele și suplimentele pe care le folosea sau pe care i le prescriau medicii”.

„Toate erau verificate de noi, când avea nevoie de suplimente, îi spuneam că nu putem spune cu certitudine dacă suplimentul este sau nu în regulă.

Substanța pe care au identificat-o în proba biologică a Simonei are și efecte secundare. Dacă este folosită în scop de dopaj, are și efecte secundare, care la rândul lor sunt tratate cu alte substanțe care sunt pe lista interzisă. Deci, este cumva un cerc în care ne învârtim.

Poate să ducă și la hipertensiune, spre exemplu, hipertensiune care se tratează și cu diuretice, care sunt pe lista interzisă. Este un exemplu.”, a mai spus Andreiașu.

Șefa ANAD, despre cum își poate reduce Simona Halep perioada de suspendare

„Are posibilitatea să-și reducă perioada de suspendare, pentru că-n momentul de față, pentru prezența unei astfel de substanțe, sancțiunea este de patru ani de suspendare, destul de mult.

Trebuie să spunem că e suspendată provizoriu din toate activitatea sportivă, nu numai din tenis. Deci dacă ar vrea să facă altceva în această perioadă, la o altă disciplină, până se finalizează cazul ei, nu are voie”, a explicat ea.

Gabriela Andreiașu a precizat că Simona Halep are posibilitatea contestării măsurii suspendării provizorii.

„Poate face apel împotriva măsurii. Comisia de apel de la federația internațională poate să-i mențină suspendarea provizorie sau să i-o ridice, dar nu am auzit până acum că s-ar fi întâmplat acest lucru. În foarte puține situații se ridică măsura suspendării provizorii, mai ales că vorbim de o substanță nespecifică, care de fapt este dintr-un medicament.

Dacă vorbeam de un produs, un supliment nutritiv contaminat, și se demonstra că era un produs contaminat tot cu o substanță nespecifică, atunci șansele erau mai mari să se ridice această suspendare provizorie”, a mai spus șefa ANAD.

Gabriela Andreiașu l-a dat exemplu pe David Popovici, sportiv care se informează permanent despre medicamentele sau suplimentele pe care le ia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE