Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statistică îngrijorătoare: A crescut numărul cazurilor de abuzuri în care victimele sunt minori

În România, în fiecare săptămână, 38 de minori sunt victime ale unei agresiuni sexuale. În plus, statisticile arată o creștere a cazurilor în care victima este un minor. Mai grav este faptul că cele mai multe agresiuni au loc în familie.

Cazurile de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor în care agresorul este membru al familiei, iar victima minoră au crescut cu 59%, arată date furnizate de Centrul Filia.

”În medie, au fost înregistrate 38 de infracțiuni de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor pe săptămână, însă în realitate numărul acestor infracțiuni cu victime minore este mult mai mare. În 95% dintre cazurile de viol care au avut loc între membri de familie (raportate la Poliție în primele 6 luni ale anului 2022), victimele sunt femei și fete”, mai arată sursa citată.

Andreea Rusu, director executiv al Centrului Filia, spune că sunt mult mai multe cazuri de abuz neraportate, iar cercetările la nivel european confirmă acest lucru. Datele arată că 80% dintre cazuri nu ajung pe masa autorităților.

”În realitate, sunt multe alte cazuri ce nu sunt raportate. În general, cercetările făcute la nivel european arată că 80% dintre cazuri nu sunt raportate către autorități. Interesant este că nu considerăm că este o creștere a faptelor de agresiune sexuală, vio sau sex cu minor în familie, ci considerăm că raportarea a crescut. Însă, din păcate, în România nu există cercetări finanțate de stat care să ne spună clar cum stă situația. Astfel încât, în momentul de față, putem să observăm că, an de an, raportările cresc în cazurile de violență în familie, fie că vorbim de violență sexuală cu minori sau alte tipuri, cum este violența fizică, în cuplu, psihologică.

În 95% dintre cazuri (datele sunt furnizate de Poliția Română – n.red.), victimele sunt fete. Vorbim despre o formă de violență de gen, care afectează disproporționat femeile și fetele din România”, a declarat Andreea Rusu.

Cui trebuie să se adreseze victimele violenței?

”Dacă suntem victime a unei forme de violență, sunăm la 112. Mai departe, există asociații, inclusiv în rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, detalii pot fi regăsite aici. Sunt organizații care oferă sprijin, juridic, psihologic, inclusiv centre în care victimele pot ajunge.

În ceea ce privește suspiciunea unei infracțiuni sexuale cu minori, recomandarea este să fie apelat numărul 119. Număr de urgență adresat exclusiv faptelor cu minori din România. Este important, dacă suntem martori, să apelăm la autorități. Este mai bine ca o suspiciune să se infirme decât să închidem ochii și să fim complici”, a mai completat Andreea Rusu.

Recuperarea psihologică a victimei unui abuz

”Este grea. Cel mai grav este că în România, majoritatea cazurilor de violență sexuală, fie că vorbim de victime minore, fie majore, rămân neraportate. Victimele nu ajung vreodată să facă terapie cu psihologi formați pe astfel de infracțiuni. Ne uităm spre cazurile de viol și agresiune sexuală și recunoaștem că sunt situații traumatizante și complicate. Există și forme de abuz, precum hărțuirea sexuală, care, de fapt, afectează majoritatea femeilor și fetelor din România, care are urmări deosebit de grave, inclusiv asupra mentalului lor. Anxietate, depresie, traume, care se manifestă de-a lungul vieții și care, fără ajutor specializat, gratuit, pentru că multe dintre victime nu își permit să plătească, au o recuperare grea”, a conchis Andreea Rusu, director executiv al Centrului FILIA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE