Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atenționare INFP: Urmează o lună de replici în Gorj. Peste 540 de replici au fost înregistrate într-o săptămână

Continuă replicile cutremurului de 5,7 pe scara Richter înregistrat în această săptămână în Gorj. În câteva zile au avut loc peste 540 de replici. S-a consemnat, astfel, o premieră pentru zona Olteniei. A fost cea mai intensă activitate seismică din ultimii 200 de ani, de când se fac măsurători în România. Specialiștii transmit că seismele vor continua și în următoarele săptămâni, cu replici chiar mai puternice, zona fiind considerată acum una de risc.

Două metode dezvoltate de Institutul pentru Fizica Pământului ne pot avertiza cu câteva zeci de secunde înainte de producerea unui cutremur în zona Vrancea și, mai nou, regiunea Olteniei. Între timp, specialiștii ne reamintesc importanța consolidării clădirilor și deciziile pe care le putem lua pentru a preveni și diminua pagubele produse de un cutremur.

Avertizare cu 25 de secunde înainte de cutremur

De la începutul acestei săptămâni și până în prezent au fost înregistrate peste 540 de replici în Gorj. O activitate intensă, neobișnuită pentru Oltenia, care va continua încă o lună, când sunt posibile și replici mai puternice.

Românii pot fi avertizați cu 25 de secunde înainte de producerea unui cutremur dacă își setează una din cele două aplicații disponibile ale INFP. Până acum câteva zile, alertele veneau doar pentru cutremurele din Vrancea, dar acum a fost adăugată și zona Olteniei. Sistemul de alertare funcționează pe baza senzorilor care înregistrează primele trei impulsuri și pot estima magnitudinea. După declanșarea senzorilor, sistemul anunță oamenii că unda seismică va ajunge la suprafață.

Acest lucru se întâmplă prin intermediul aplicațiilor Twitter și Telegram. Începem cu exemplul Twitter: aici trebuie să căutați pagina INFP, să vă abonați dând follow, iar mai apoi să apăsați pe clopoțelul pentru notificări și să activați notificările.

Aceleași setări trebuie făcute și pentru pagina Telegram, dar aici trebuie introduse numărul de telefon și adresa de mail. Specialiștii spun că cele câteva zeci de secunde pot fi folosite pentru a ajunge în cel mai sigur loc al casei sau biroului în care ne aflăm. Dacă nu știm care este acesta, putem apela la ajutorul unui inginer. La fel de importante sunt și cărțile tehnice ale imobilelor.

Mihai Șercăianu, coordonatorul proiectului „e-cutremur.ro”: „Cum ne ducem la mecanic pentru a face acel ITP, ar fi bine ca proprietari de imobile să vedem daca avem această carte tehnică. Conține toate documentele din spatele edificării construcției de la proiect până la procesul-verbal de recepție. Modificări, acolo ar trebui să găsim toate informațiile. Dacă nu avem - ar trebui să începem să îl construim. Mai ales ca avem și o prevedere legală în acest sens.”

Multe clădiri nu au avut parte de consolidări

În țara noastră, multe dintre clădirile care au rezistat cutremurelor din 1940 sau 1977 nu au avut parte de consolidări. Chiar dacă nu există o evidență clară, specialiștii vorbesc de peste două mii de clădiri vulnerabile numai în București, imobile în pericol de colaps în cazul unui cutremur.

Radu Văcăreanu, Rector al Universității Tehnice de Construcții București: „Nu contest că pot exista clădiri care să fi trecut cu bine, dar dacă ai avut niște avarii în 40 și 77, ele s-au cumulat, iar următorul cutremur le va găsi foarte mult slăbite. În toate situațiile, siguranța construcțiilor privind rezistența la acțiunea cutremurului crește pe măsură ce această clădire este mai aproape de zilele noastre.”

În România există trei tipuri majore de subplăci tectonice: Placa est-europeană, Placa Panonică și Placa moesică. Ultimele două dintre acestea se întâlnesc în zona județului Gorj, iar specialiștii pun cutremurele înregistrate zilele acestea în Oltenia pe seama procesului de reechilibrare a zonei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE