Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluții pentru verificarea clădirilor. Primăriile pot oferi gratuit asociațiilor de proprietari expertiza clădirilor

Cutremurele din Turcia, dar și seismele de zilele trecute din țara noastră readuc în discuție importanța consolidării clădirilor. Verificarea rezistenței la cutremur a structurilor din beton poate fi realizată acum prin intermediul unor echipamente bazate pe imagistică, asemănător domeniului medical. Un radar conectat unei aplicații poate oferi o imagine mai clară a unei construcții, prin vizualizarea armăturilor din interiorul structurilor.

Tehnica folosită de experții Universității Tehnice de Construcții București seamănă cu imagistica din domeniul medical. Interpretarea grafică a rezultatelor se face prin intermediul unei aplicații.

Cum detaliile de armare nu sunt disponibile în cazul foarte multor clădiri, un astfel de radar evaluează performanța unei construcții și identifică ce este în interiorul armăturilor. Aceasta este o alternativă mult mai eficientă față de clasicele decopertări folosite în prezent.

Eugen Lozincă, cadru didactic UTCB: Ei au detectat pozițiile armăturilor. Noi, altfel, ne uităm la stâlpul ăsta, și, dacă nu avem planuri, nu știm exact cum este el armat. Și pe noi ne interesează, când facem o expertiză, să știm care sunt barele longitudinale, cele verticale, care sunt armăturile transversale, etrierii dispuși orizontal. Cu radarul pe care l-am văzut, ei au determinat pozițiile și radarul are și avantajul că poate intra în profunzime elementului și poate detecta și armăturile poziționate pe următoarele rânduri.

În București sunt 363 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic

Experții avertizează, însă, că numărul imobilelor vulnerabile, în pericol de colaps în cazul unui cutremur, trece de 2.000 numai în Capitală.

Eugen Lozincă, cadru didactic UTCB: Sunt, mai ales în centru, mai multe apartamente al cărui proprietar e plecat poate din țară și doar închiriază acel spațiu. El nu va fi deloc convins de cineva să stopeze activitatea profitabilă de închiriere pentru un an, doi, cât durează lucrările de consolidare.

Orice persoană care deține sau vrea să cumpere o locuință poate solicita o expertiză tehnică în caz de cutremur.

Cea mai ieftină expertiză poate costa câteva sute de lei pentru un apartament cu două camere.

Potrivit unei ordonanțe a Guvernului, aprobată chiar anul acesta, primăriile pot oferi gratuit asociațiilor de proprietari expertiza clădirilor, cu bani de la Ministerul Dezvoltării, prin PNRR, pe lângă consolidare gratuită.

În cazul clădirilor consolidate de stat, proprietarii persoane fizice nu mai pot vinde respectivele imobile timp de 25 de ani decât în situația în care rambursează statului banii primiți pentru consolidare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE