Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Dezvoltării: „Nu există cifre certe despre clădirile cu risc seismic. Expertizarea tuturor clădirilor din România e o utopie”

Ministrul Dezvoltării a declarat, marți, în direct la Euronews România, că autoritățile nu dispun de „cifre certe” privind numărul clădirilor expertizate cu risc seismic, ci doar „niște estimări”. Mai mult, Cseke Attila a avertizat că doar 28 de blocuri de locuințe au fost consolidate în ultimii 27 de ani în țara noastră.

Invitat în studioul Euronews România, Cseke Attila a vorbit despre proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării „atât pe finanțare europeană, cât și pe finanțare națională”.

„Anul trecut, Guvernul a modificat legislația referitoare la consolidarea clădirilor cu risc seismic și a aprobat un nou program de investiții. Cel anterior era în vigoare din 1994. El era caduc din foarte multe privințe”, a afirmat ministrul Dezvoltării.

Întrebat câte clădiri au fost consolidate în perioada 1994 - 2021, Cseke Attila a afirmat că mai puțin de 30 de locuri au fost reabilitate.

În 27 de ani, 28 de blocuri de locuințe, ceea ce este foarte puțin. Programul a avut câteva hibe majore. Ele probabil în '90 nu erau atât de evidente”, a mai spus ministrul, la Euronews România.

Autoritățile nu știu exact numărul școlilor, grădinițelor și spitalelor ce funcționează în clădiri cu risc seismic

Cât despre numărul clădirilor cu risc seismic în care funcționează școli, grădinițe și spitale, Cseke Attila nu a putut indica o cifră exactă.

„Cifre certe astăzi nu există. Sunt niște estimări. Este un anumit număr de clădiri despre care știm că sunt expertizate risc seismic 1 și 2. În București, ceea ce știm noi este că sunt 736, dar sigur sunt mult mai multe. Acestea ar fi cele care ar fi expertizate în mod cert.

Această legislație impune anumite obligații. De exemplu, pe sectorul sanitar și cel de învățământ avem niște termene foarte clare care spun că toate unitățile sanitare și de învățământ trebuie expertizate pentru că la un moment dat trebuie să știm ce este cu ele. Fac parte din infrastructura critică a statului”, a mai spus ministrul.

De asemenea, Cseke Attila a evidențiat că imobilele construite înainte de anul 1977 prezintă un risc seismic mai ridicat. „Această perioadă este mai expusă din punct de vedere al riscului pentru că nu existau normative de construcție care luau în considerare acest risc seismic”, a explicat el.

Cseke Attila: „.Nu o să putem să ajungem să expertizăm toate clădirile din România”

Ministrul Dezvoltării a afirmat că, din punctul său de vedere, este o „utopie” să fie expertizate toate clădirile din România.

„Expertizarea tuturor clădirilor din România - îmi permit această afirmație - este totuși utopie. Nu o să putem să ajungem să expertizăm toate clădirile din România”, a mai afirmat el.

De asemenea, Cseke Attila a vorbit despre proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării de către autorități pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.

„Pot să vă spun că la zi în programul care este pe bugetul de stat avem 273 de solicitări de înscriere în acest program, adică 273 de clădiri. Aproape jumătate sunt blocuri de locuințe și puțin peste jumătate sunt clădiri publice.

Cam jumătate dintre aceste 273 sunt din București”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE