Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lege nouă pentru clădirile cu risc seismic. Consolidarea va fi finanțată 100% din bugetul de stat

Statul va plăti în totalitate consolidarea clădirilor cu risc seismic. Noua lege va fi în vigoare peste doar câteva săptămâni, a declarat Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în direct la Euronews. Și clădirile publice vor putea fi consolidate, conform noii legi.

„Avem o nouă lege de finanțare a unui program de consolidare de risc al clădirilor. În 2-3 săptămâni vrem să îl publicăm în Monitorul Oficial și, de anul viitor, să intrăm în forță în acest program”, a spus Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

România, printre primele 10 țări expuse ca grad de risc seismic, în lume

„Suntem, din păcate, printre primele 10 țări ca grad de risc seismic - expuse - în lume”, a mai menționat Ministrul Dezvoltării.

Cseke Attila: Pentru prima dată, pe lângă blocuri de locuințe am introdus și clădiri publice, am introdus clădiri de risc seismic II. În vechea reglementare erau doar clădirile de risc seismic I. Am introdus un program multianual de finanțare. Foarte important: finanțarea este 100% din bugetul de stat. Fiind finanțare publică timp de 25 de ani, acel apartament nu poate fi vândut, respectiv, poate fi vândut, dar atunci trebuie restituită investiția statului.

Departamentul de Științe ale Pământului de la Zurich, Elveția plasează România pe harta țărilor cu cel mai mare risc seismic din Europa: țara noastră este pe locul trei după Turcia și Italia. Cel mai vulnerabil oraș este Bucureștiul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE