Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacurile asupra tablourilor celebre se înmulțesc. Supă de fasole pe „Semănătorul” lui Van Gogh

Una dintre metodele extreme de protest ale activiștilor este vandalizarea operelor de artă. Recent, două lucrări aparținând lui Vincent van Gogh au fost puse în pericol, în urma unor acțiuni care au criticat poziția diferitelor guverne față de proiectele de mediu. De-a lungul istoriei, victime ale furiei militanților au fost opere celebre precum „Mona Lisa”, „Rondul de noapte” sau „Pieta”.

Supă de fasole pe „Semănătorul” lui Van Gogh

Atacurile activiștilor de mediu asupra operelor de artă celebre s-au înmulțit, iar metodele de vandalizare sunt din ce în ce mai inedite. Astfel, un grup de protestatari a aruncat cu supă de fasole pe pictura „Semănătorul” a lui Van Gogh, expus la muzeul Palazzo Bonaparte din Roma.

Activiștii din grupul Last Generation au făcut gestul în semn de protest față de emisiile de carbon și extracțiile de gaze naturale. Acțiunea lor vine la doar două săptămâni după ce două activiste din Londra au aruncat cu supă de roșii peste tabloul „Floarea soarelui”, o altă capodoperă aparținând lui Vincent van Gogh.

Lucrările de artă nu au fost deteriorate

De data aceasta, atacul a avut loc la Galeria Națională din Londra, unde lucrarea în ulei era expusă publicului. Cele două lucrări vandalizate recent și evaluate la zeci de milioane de dolari nu au fost deteriorate, pentru că erau protejate de un geam special, însă repetarea acetui tip de vandalism îngrijorează specialiștii din domeniu.

Mihai Plămădeală, critic și istoric de artă: „Este regratabil nu numai pentru membrii comunității că se întâmplă astfel de atacuri, este regretabil pentru toată lumea pentru că cultura reprezintă ceva mult mai important decât un domeniu de activitate. Îi dor atât de mult faptul că sunt omorâte balene sau pentru că nu au altceva mai bun de făcut în viața lor și atunci își găsesc o modalitate de exprimare prin care câștigă cote în mediile lor.”

Gestul activiștilor de mediu nu este scuzat de omologii lor din România, însă acțiunea lor este nuanțată.

„Ei știau exact că operele sunt protejate”

Dan Trifu, vicepreședinte Eco-Civica: „Ei știau exact că operele sunt protejate și au acționat în acest mod. Nu am încurajat niciodată o astfel de formă de protest. Se poate protesta și în fața tablourilor, a operelor de artă, fără a arunca. Activiștii au zis că dacă tot e protejată haideți să atragem atenția. În momentul în care au făcut gestul acesta, toată mass-media a comutat pe ei.”

Printre cele mai vandalizate opere de artă se numără „Mona Lisa”, care a suferit în 1956 un atac cu acid. Un vizitator a aruncat cu o piatră în opera lui Leondardo da Vinci, iar alte lucrări celebre vandalizate au fost „Rondul de noapte” de Rembrandt și „Pieta” de Michelangelo.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE