Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Activiștii de mediu care au vandalizat «Fata cu cercel de perlă» au fost condamnați la două luni de închisoare

Publicat de: Euronews

Doi activişti pentru climă au fost condamnaţi miercuri la două luni de închisoare, din care o lună cu suspendare, după ce au vandalizat Fata cu cercel de perlă, un tablou celebru al pictorului Johannes Vermeer, expus într-un muzeu din Ţările de Jos, a anunţat presa olandeză, citată de AFP.

Trei bărbaţi de naţionalitate belgiană, doi în vârstă de 45 de ani şi unul în vârstă de 42 de ani, au participat la acel protest ecologist. Doi dintre ei s-au lipit cu o substanţă adezivă săptămâna trecută de geamul care protejează această capodoperă din anul 1665, expusă la Muzeul Mauritshuis din Haga, în contextul unui val de acte similare de vandalism comise în mai multe zone ale Europei.

Pânza tabloului nu a fost distrusă

Nicio distrugere nu a fost constatată la nivelul pânzei, au anunţat reprezentanţii muzeului olandez. Însă, potrivit Tribunalului din Haga, cadrul şi placa din spatele picturii au fost avariate, iar judecătorii au considerat că acea acţiune a fost "şocantă" pentru numeroase persoane, a raportat agenţia de presă olandeză ANP.

"Oricine îşi poate imagina fragilitatea unui astfel de tablou, precum şi faptul că el ar fi putut să fie distrus pentru totdeauna dacă lucrurile ar fi mers prost", a declarat un judecător, citat de ANP.

Ce pedepse au cerut procurorii

Ministerul Public a cerut o pedeapsă de patru luni de închisoare, din care două luni cu suspendare, pentru suspectul Wouter M., care şi-a lipit capul cu o substanţă adezivă de geamul protector al tabloului. Inculpatul a spus că făcuse în prealabil cercetări amănunţite despre pericolele gestului său, potrivit ANP, informează Agerpres.

Procurorii olandezi au cerut tot patru luni de închisoare, dintre care două cu suspendare, pentru cel de-al doilea suspect, Pieter G., care a filmat acţiunea de protest. Pieter G. s-a apărat în instanţă spunând că nu ar fi avut cunoştinţă despre imaginile pe care urma să le filmeze în acel muzeu.

Al treilea activist de mediu, care a golit o cutie cu supă de tomate peste capul şi gâtul primului militant ecologist în timp ce acesta era deja lipit de faimosul tablou, va fi judecat vineri, a raportat ANP.

Incidentul din Ţările de Jos a avut loc în urma altor acte de vandalism comise în ultimele săptămâni asupra unor opere de artă celebre.

Activişti ecologişti au stropit cu supă de roşii geamul de sticlă care protejează tabloul "Sunflowers", pictat de Van Gogh şi expus la National Gallery din Londra, iar alţii au aruncat cu piure de cartofi asupra tabloului "Les Meules" al pictorului Claude Monet, expus în Muzeul Barberini din oraşul german Potsdam. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE