Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apele Române: Seceta extremă a cauzat scăderea calității apei. Printre consecințe se numără și creșterea algelor

Peste 600 de localități primesc apă cu porția, din cauza secetei. Rezerva de apă din România este în scădere, dar suficientă pentru cei care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață, scrie în comunicatul Administrației Apele Române. Majoritatea localităților afectate sunt în județele din Moldova.

„În acest moment vorbim despre o rezervă strategica de apă în cele 40 de lacuri de acumulare. E vorba de 3,25 de miliarde de metri cubi de apă astăzi, comparativ cu începutul lunii iulie, când aveam 3,45 de miliarde. Prin eforturile pe care Administrația Națională Apele Romane, împreună cu reprezentanții Hidroelectrica le fac în gestionarea acestor volume de apă, putem spune că am reușit să menținem tinta pe care ne-am propus-o la sfârșitul acestei luni, aceea de a avea un coeficient de umplere în aceste lacuri de peste 70%”, a declarat Ana-Maria Agiu, purtătorul de cuvânt al Administrației Apele Române, la Euronews România.

Probleme apar în localitățile mici și în mediul rural

A mai explicat ca acest lucru înseamnă că „rezerva de apă poate satisface necesarul de apă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață si vorbim de un procent de peste 80%.

„Problemele apar în localitățile mici și în mediul rural, în special în județele din Moldova, unde alimentarea cu apă se face fie din sursa de apă de suprafață, fie din subteran. La nivel național avem 274 de localități, din 18 județe, alimentate restricționat din sursa de apa de suprafață și 384 de orașe alimentate din foraje. Vorbim de un procent de 20-30% din fântânile care prezintă fenomen de secare. În aceste localității oamenii primesc restricționat apă. Aceste restricții sunt impuse de către operatorii de apă pentru a câștiga timp în reumplerea rezervoarelor de apă și refacerea rezervei, astfel încât lucrurile să revină la normal”, a mai adăugat Agiu.

Calitatea apei este afectată

Întrebat dacă din cauza acestor condiții calitatea apei este afectată, purtătorul de cuvânt a explicat că „în momentul în care vorbim de debite foarte mici, iar din punct de vedere cantitativ apa este afectată, implicit se reduce și nivelul de oxigenare al apei”, ceea ce duce la mortalitate piscicolă ridicată și creșterea algelor.

Această situație „va dura atâta timp cât nu vom avea, în primul rând, precipitații”.

Durata situației depinde de cantitatea de precipitații

„Îndemnul nostru este în sensul folosirii raționale a apei: dac[ se poate ca apa de băut să fie folosită doar pentru băut, astfel încât să ajungă tuturor, iar când există niște momente în care putem să stocăm apa de ploaie, este foarte important să facem acest lucru, pentru că vom reuși să o folosim pentru celelalte activități casnice și astfel vom păstra mai mult pentru apa de băut. În satele care se confruntă cu probleme legate de apă, oamenii primesc sprijin din partea autorităților locale și a inspectoratelor pentru situații de urgență. În ceea ce privește debitele râurilor, sunt, în continuare, între 30 și 50%. Facem eforturi pentru a păstra rezerva de apă și pentru a o asigura pentru toți cei care au nevoie în sistem centralizat din sursa de apă de suprafață”, a conchis Ana-Maria Agiu, purtătorul de cuvânt al Administrației Apele Române, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE