Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iași: Arșița a secat fântânile. Oamenii merg kilometri întregi pentru apă

Apa a ajuns un lux pentru oamenii din zeci de sate din județul Iași. Fântânile au secat, iar localnicii sunt nevoiți să meargă kilometri, până la cel mai apropiat izvor ca să ia apă. Satul Bahlui este una dintre localitățile grav afectate de secetă.

Cum se descurcă oamenii

Localnicii fac trei-patru kilometri, în funcție de distanța de acasă, până la izvorul unde merg. Cei mai norocoși merg cu căruța și umplu butoaie cu apă, pentru a bea dar și pentru a avea ce le da animalelor.

Fântânile din zonă au secat, iar în județul Iași apa încă se raționalizează. În iunie, furnizorul de apă a anunțat că măsurile vor fi până la sfârșitul lunii, iar apoi a prelungit decizia raționalizării apei, până la final de iulie, cu program de câteva ore dimineața și câteva ore seara. Acum, pentru câteva localități s-a prelungit programul, până la sfârșitul lunii august, pentru că, în continuare, nu plouă în județul Iași. Duminică a plouat foarte puțin și doar în câteva localități, iar, din acest motiv, se dorește raționalizarea apei, astfel încât să fie suficientă pentru toți localnicii, pentru că nu se știe când va ploua din nou.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE