Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raed Arafat, despre incendiile de vegetație: „Să nu se folosească focul pentru curățarea câmpurilor”

A fost un weekend canicular în România. Temperaturile au ajuns până la 41 de grade Celsius în sud și sud-est. Peste 5.000 de oameni au avut nevoie de ajutorul medicilor doar în București și Ilfov, iar valul de căldură nu a trecut, ANM a emis două noi coduri de caniculă, unul galben care intră în vigoare de luni și altul portocaliu care începe de marți.

„Din datele pe care le avem, din ultimele 24 de ore, au fost 913 persoane care au solicitat pe plan național sprijin la punctele de prim ajutor și de tratare, iar una a fost transportată la spital, după care am avut 107 persoane care au necesitat intervenție la serviciile de Ambulanță sau SMURD, din care 84 au fost transportate la spital, iar autoritățile publice locale au efectuat un transport de apă potabilă și cinci transporturi de apă menajeră și trei transporturi de apă pentru animale, în zonele în care este secetă”, a declarat Raed Arafat, la Euronews România.

Aproape 4.000 de hectare de vegetație uscată au ars

Șeful DSU a mai adăugat că problema principală rămâne că avem, din nou, la incendiile de vegetație uscatăm 1.149 de hectare care au ars.

„Problema principală rămâne că avem, din nou, la incendiile de vegetație uscată, 1.149 de hectare care au ars. Până la acest moment deja putem vorbi de 4.390 de hectare de vegetație uscată și fond forestier care au ars în perioada caniculară care a fost până acum. Cel mai grav incident a fost cel cu incendiul care a afectat cele șapte case, din păcate, și alte clădiri anexe sau anexe la gospodăriile repsective și într-adevăr am avut trei persoane care au avut intoxicație cu fum și care au necesitat îngrijiri medicale”, a mai explicat Arafat.

Recomandările șefului DSU pentru populație, în această perioadă

Întrebat ce recomandă populației în această perioadă, Raed Arafat a răspuns că, în primul rând, va trebui să evite orice formă de aprindere de foc deschis în zone care sunt cu risc, cum ar fi pădurile sau zonele de vegetație uscată și să nu folosească focul pentru curățarea câmpurilor.

„Bineînțeles, cardiacii, copiii, persoanele vulnerabile să evite ieșirile între 11 și 18, când este temperatura cea mai mare, evitarea expunerii îndelungate la razele soarelui, acoperirea capului, îmbrăcarea cu haine potrivite și apă, doi litri pe zi, cel puțin, pentru hidratare, evitarea consumului exagerat de alcool și dacă cineva se simte rău să sune la 112 și atenție la persoanele în vârstă, la vecini, la cunoștințe, rude, să verificăm continuu că sunt bine, că au ce le trebuie și că nu sunt expuse unor riscuri. Dacă cineva se simte rău pe stradă, să intre undeva unde există aer condiționat, la o farmacie, la mall, pentru a se răcori. Astea sunt recomandările generale”, a conchis șeful DSU.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE