Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rezerva de apă a României - în scădere. Peste 600 de localități primesc apă cu porția

Publicat de: Euronews

Rezerva de apă a României este în scădere. În acest moment, peste 600 de localități primesc apă cu porția, arată datele Administrației Apelor Române. Coeficientul de umplere a ajuns la 75%.

Ce recomandă autoritățile?

Administrația Națională „Apele Române” face, în continuare, apel la calm și responsabilitate socială, în direcția folosirii raționale a resurselor de apă și, pe cât posibil, a economisirii acestora. Pentru activitățile casnice recomand, acolo unde există posibilitatea, apelarea la folosirea sau stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor.

În continuare, fenomenul de secetă se manifestă în mod special în zona orașelor mici și a satelor din Moldova (cele mai afectate județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea) unde apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafață, fie din subteran. La nivel național, sunt 274 de localități (din 18 județe) alimentate restricționat din sursa de apă de suprafață, respectiv 384 din foraje/fântâni (din 13 județe).

Rezerva din lacuri este în scădere cu 0.8%, iar debitele medii zilnice se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare. Debitul Dunării la intrarea în țară a fost în jurul valorii de 1950 mc/s fiind sub media multianuală a lunii iulie, respectiv de (5350 mc/s). Această valoare reprezintă 35% din media multianuală a lunii iulie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE