Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Angajările la stat, înghețate din 15 mai. Coaliția amână supraimpozitarea salariilor mai mari decât cel al președintelui

Angajările în sistemul public vor fi înghețate începând cu data de 15 mai. Cel puțin aceasta este intenția Guvernului, care a amânat astfel cu două săptămâni această decizie agreată deja în Coaliție. În schimb, supraimpozitarea veniturilor mari ar putea fi la rândul ei amânată.

Potrivit unor surse guvernamentale, de la jumătatea acestei luni ar trebui să intre în vigoare ordonanța privind reducerea cheltuielilor, acest lucru dacă săptămâna viitoare, într-o ședință a Coaliției va primi acordul final din partea liderilor celor trei partide aflate la guvernare (PSD, PNL și UDMR).

Guvernanții estimează economii de aproximativ 10 miliarde de lei

Nu există mari noutăți față de ce se știa, însă supraimpozitarea veniturilor mai mari decât salariul președintelui României nu va mai intra în această ordonanță. Potrivit surselor guvernamentale, această măsură ar urma să fie luată într-o lege, împreună cu măsura interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat.

Nu există un orizont de timp pentru aceste două prevederi, însă de la 15 mai ar trebui să intre în vigoare mai multe măsuri, precum înghețarea salariilor bugetarilor, până la o nouă lege a salarizării, blocarea tuturor angajărilor în sistemul public, cu excepția domeniilor sănătate și educație, și reduceri de 10% a cheltuielilor tuturor instituțiilor publice din România. De asemenea, o persoană nu va putea face parte dintr-un singur consiliu de administrație.

Acestea sunt măsuri deja discutate în coaliție, agreate de principiu, dar care vor trebui să fie concretizate săptămâna viitoare într-o nouă ședință a coaliției, apoi introdus actul normative în ședința de Guvern, unde să fie adoptat. Guvernanții estimează economii de aproximativ 10 miliarde de lei, dacă se iau aceste măsuri, cu condiția ca totodată să fie îmbunătățită și colectarea din partea ANAF.    

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE