Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul caută 20 de miliarde de lei, specialiștii se așteaptă la o creștere a taxelor. Nicolae Ciucă: "Să nu inducem panică"

Guvernul trebuie să taie din cheltuielile bugetare 20 de miliarde de lei, iar membrii Coaliției se contrazic în declarații. Premierul și Ministrul Finanțelor transmit că nu vor fi afectate investițiile. Nicolae Ciucă chiar a revenit azi și a spus că salariile bugetarilor nu vor fi tăiate.

În schimb, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș spune că există două variante: reducerea numărului de bugetari sau tăierea salariilor. Guvernul ar putea lua în calcul și majorarea taxelor, susțin analiștii economici.

Marcel Boloș a declarat, în direct la Euronews România: "Este important de reținut că toate aceste scăderi și diminuări de coeficient de ierarhizare trebuie să aibă impact asupra sustenabilității cheltuielilor cu salariile în sectorul bugetar.

Revizuirea coeficienților de ierarhizare înseamnă această ajustare de care am vorbit în termeni foarte simpli sau această reconfigurare a numărului de salariați în sectorul bugetar".

Nicolae Ciucă: “Îmi asum orice decizie pe care o iau”

Luni, la Focșani, premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că salariile bugetarilor nu vor fi tăiate:

"Fiecare dintre aceste opţiuni sunt discutate atunci când vine vorba de chibzuirea bugetului de stat şi desigur că fiecare dintre ele poate să constituire o analiză dar am dat sarcină în guvern ca orice opţiune să fie discutată mai puţin cea de salarii şi cea de investiţii.

Nu discutăm despre noi taxe la acest moment. Îmi asum orice decizie pe care o iau, şi aici este vorba despre responsabilitate. Este responsabilitatea noastră faţă de români. Nu putem să venim acum şi să îi înspăimântăm că urmează să rămână fără locuri de muncă sau fără salarii. Pentru că sunt soluţii la îndemâna Guvernului. Le-am cerut miniştrilor ca până miercuri să vină să-mi prezinte o situaţie de principiu cu modul în care pot să îşi chibzuiască cheltuielile", a transmis Ciucă.

Specialiștii prevăd o creștere a taxelor

Analiștii economici și reprezentanții opoziției sunt de părere că o variantă ar fi majorarea taxelor, pentru ca bugetul să se reechilibreze:

"Singura șansă a autorităților, în actualul context, e să crească taxele. Să ne așteptăm ca în 2024 să vedem, din păcate, un TVA mai mare cu 1-2%. O soluție prin care statul va încasa bani ușor, simplu și fără prea multe eforturi", a spus Adrian Negrescu, pentru Euronews.

Fost ministru al economiei, deputatul USR Claudiu Năsui are o propunere pentru coaliție: "Problema va fi, exact cum a spus-o domnul Boloș, că se vor crește taxele. Gura păcătosului adevăr grăiește. Cheltuieli vor fi reduse, se vor tăia niște cheltuieli. Dar nu de la stat, ci de la români. Ce ar trebui să facă, de unde ar putea să taie mai mult de 20 de miliarde de lei, este de la cheltuieli de personal", a spus Năsui, pentru Euronews.

Analist: Nu cred că guvernul își permite să taie salarii

Analistul politic Andrei Țăranu a explicat, în direct la Euronews România, de ce consideră că nu vor fi afectate salariile bugetarilor.

„Nu cred ca guvernul Ciucă și, mai ales, acum, în apropierea rotației guvernamentale, își poate permite să taie salarii, așa cum s-a întâmplat în 2010. Și asta pentru că ar genera o tensiune socială atât de mare, încât, probabil, practic, actuala coaliție ar dispărea din politica românească.

Avem tot felul de declarații care sunt care mai de care mai contradictorii. Pe de-o parte, ni se spune că o sa vină bani europeni, pe de altă parte, acceptăm că pe anumite segmente nu o să vină acești bani europeni. Nu cred că întreaga societate ar trebui să fie pedepsită, pentru că guvernanții nu știu cum să gestioneze un buget”, a spus analistul politic.

Replica oferită de ministrul Finanțelor

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, nu ia în calcul concedieri din sectorul bugetar, însă ar fi de acord cu înghețarea angajărilor la stat:

Reporter: Înghețarea salariilor...

Adrian Câciu: Pot fi soluții, pot fi soluții... Vreau să văd exact în balanță cum stau. Dar, da, avem prea multe angajări, din punctul meu de vedere, în ultima perioadă.

Reporter: Sunt unele ministere care ar trebui să strângă cureaua mai mult decât altele?

Adrian Câciu: Nu e vorba despre strâns cureaua. E vorba de management eficient al resursei financiare. Eu cred că există loc să avem cheltuieli mai suple. Asta este opinia mea de ministru de finanțe.

România are 1,3 milioane de bugetari la ora actuală. Un raport al Consiliului Fiscal arată că un bugetar primește, în medie, un salariu de 7.000 de lei, cu 1500 mai mult decât un angajat în sectorul privat.

În primele două luni ale anului, statul a cheltuit 11 miliarde de lei pentru bunuri și servicii. Cu 24% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022. De asemenea, Fiscul a încasat mai puțini bani din accize în primele luni din 2023. Pentru acest an, Guvernul și-a propus să atingă un deficit bugetar de 4,4% din PIB. Pentru a acoperi deficitul, Guvernul se împrumută.

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, spune că diferența de 20 de miliarde de lei dintre estimările bugetare și încasările de până acum nu poate fi considerată o gaură în buget, dar a admis că există riscul unui astfel de deficit la finalul anului. Invitat la emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews, Heiuș a recunoscut că, în primele luni ale anului, ANAF a colectat mai puțin decât estimările de pe hârtie. În acest context, el a catalogat decizia Guvernului de a reduce cheltuielile ca fiind una corectă.

Lucian Heiuș, președintele ANAF: ”Nici măcar nu există o gaură. Exista o posibilă diferență la finalul anului, pentru că bugetul este pe un an de zile. Dacă discutăm de un minus de venituri e unul de 4,2 miliarde pe primul trim. Anul trecut cred ca a fost de 3,6 miliarde. Trebuie să spunem cuvintele tari, dar să le spunem corect. Există riscul unei găuri.

Creezi panică în rândul societății. Nu s-a pus problema să reduci salariile, să dai oamenii afară, să reduci investițiile.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE