Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Angajații prefecturilor au intrat în grevă generală. Funcționarii sunt nemulțumiți de salarii

Angajații Prefecturilor din mai multe județe ale țării au intrat în grevă generală pe termen nelimitat. Oamenii au venit la muncă, însă nu lucrează. Doar activitatea Serviciului de Pașapoarte, Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor nu este afectată.

Funcționarii din prefecturi sunt nemulțumiți că salariile lor nu sunt aliniate la sistemul centralizat și sunt mult mai mici decât cele ale angajaților de la Consiliul Județean. Așa că vor să treacă din subordinea Ministerului Afacerilor Interne în subordinea Secretariatului General al Guvernului pentru a li se mări salariile.

Însă legea care prevede acest lucru zace în Parlament de mai bine de un an de zile. Angajații din prefecturi susțin că dacă deputații vor mai întârzia adoptarea legii, vor muta protestul în Parlament.

„Putem compara salariul și, de aceea, foarte mulți colegi au plecat la alte instituții. Îl putem compara cu salariul unui muncitor calificat de la o comună mică din orice județ. Un funcționar public, cu studii superioare, cu vechime de 20 de ani, are un salariu ca un muncitor calificat. Un coleg poate să aibă salariul minim pe economie, iar salariul maxim este de 3.900 de lei”, spune Cosmin Enescu, Președintele Sind. „Egalitatea” al Funcționarilor Publici.

Președinte de sindicat: Grevele vor afecta distribuirea ajutoarelor europene pentru români

Cosmin Enescu, Președintele Sind. „Egalitatea” al Funcționarilor Publici: „Prefectura este moașă comunală. Toate problemele sunt la prefectură. De exemplu, Comisia Județeană pentru Fond Funciar, cea care redă proprietatea oamenilor, comitetul pentru situații de urgență. Avem drumuri blocate, este la prefectură, avem incendii, tot la prefectură. Sunt multe activități la prefectură. Coordonarea serviciilor publice deconcentrate, ANAF-ul din teritoriu, ITM-ul și OPC-ul din teritoriu sunt  toate sunt conduse de prefect”.

Potrivit președintelui sindicatului „Egalitatea”, efectele grevei se vor vedea în perioada următoare.

„Când se va constata că nu s-a desfășurat activitate la Instituția Prefectului. De exemplu, tirurile de ajutoare de la Uniunea Europeană, din care produsele: ulei, zahăr și așa mai departe, nu vor mai fi recepționate și cetățenii din nicio comună nu vor mai fi primite de nimeni”.

Cum va fi afectată azi activitatea?

Activitatea este afectată destul de serios în unele prefecturi din țară, cum ar fi în Argeș, unde angajații spun că vor sta pe hol, nu vor merge la birou. Persoanele care ar putea avea nevoie de ajutorul funcționarilor nu vor putea să-și rezolve, așadar, problemele astăzi.

În Buzău, salariaţii din Prefectură au blocat întreaga activitate şi ameninţă cu noi greve pe parcursul săptămânii, transmite Agerpres.

Potrivit sindicaliştilor, niciun document nu va fi înregistrat sau soluţionat de către salariaţi, protestul fiind desfăşurat pe toată durata programului de lucru, în intervalul orar 8.00 -16.00.

În ceea ce privește Prefectura din București, activitatea nu va fi afectată, pentru că sunt puțini membri de sindicat care participă la grevă.

„Activitatea tuturor serviciilor care desfășoară operațiuni cu publicul se desfășoară în condiții normale, conform programului afișat pe site-ul instituției”.

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii: „Este un drept prevăzut de Constituția României. Cred că există un adevăr care susține această grevă. Drepturile salariale ale angajaților din instituțiile prefectului sunt sub multe alte categorii profesionale. Cred că trebuie să existe o normalitate și în ceea ce privește plata salariilor și sper ca acest lucru să se și facă”.

Chiar și în locurile unde activitatea a fost suspendată, nu va fi afectată activitatea serviciilor de înmatriculări și permise auto.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE