Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Continuă protestele în Franța, la o zi după ce discuțiile dintre sindicaliști și premier au eșuat. Pe străzile din Paris au ieșit 57.000 de manifestanți

Franța se confruntă cu un nou val de proteste, după adoptarea controversatei reforme a sistemului de pensii. Protestele au loc la doar o zi după ce liderii sindicali s-au întâlnit cu premierul Elisabeth Borne pentru a găsi o soluție cu privire la criză.

06/04/2023 , 22:17

Cel puţin 57.000 de persoane au manifestat joi la Paris

Cel puţin 57.000 de persoane au manifestat joi la Paris în cea de-a 11-a zi de mobilizare împotriva reformei pensiilor în Franţa, a declarat prefectura, relatează AFP.

O cifră din nou în scădere faţă de mobilizarea anterioară din 28 martie, unde 93.000 de persoane au manifestat în capitala Franţei, potrivit sediului poliţiei. Sindicatul CGT, la rândul său, a înregistrat 400.000 de manifestanţi faţă de 450.000 pe 28 martie.

Confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc joi după-amiază la Paris, în special lângă un restaurant favorit al preşedintelui Emmanuel Macron şi pe care protestatarii l-au atacat, într-o nouă zi de proteste sindicale împotriva creşterii vârstei de pensionare, dar participarea mai redusă le dă liderului de la Elysee şi guvernului său speranţa că manifestaţiile încep să-şi piardă suflul, notează AFP, Reuters şi DPA

Sunt așteptate perturbări ale mai multor servicii cu rol esențial în infrastructura țării.

Protestatarii sunt din nou în stradă în Franța, joi, împotriva reformei nepopulare a pensiilor promovată de administrația lui Emmanuel Macron. Deși poate părea un deja-vu, oamenii de aici spun că sunt martorii unui punct de cotitură în această mișcare.

Este prima zi națională de grevă de la prima reuniune dintre liderii sindicali și guvernul francez. O reuniune pe care sindicatele au descris-o ca inutilă, iar guvernul francez a spus că este un pas important.

Toate părțile din această confruntare așteaptă un verdict din partea Consiliului Constituțional al Franței, care are puterea să anuleze părți din lege sau toată legea, săptămâna viitoare.

Până atunci, sindicatele și protestatarii spun că vor continua să iasă în stradă și să organizeze greve în ceea ce este cu siguranță cea mai mare provocare a lui Emmanuel Macron din al doilea mandat al său de președinte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE