Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Profesorii din Capitală ies în stradă. Cadrele didiactice cer guvernanților să-și respecte promisiunile legate de majorarea salariilor

Publicat de: Euronews

Reprezentanții profesorilor iau în calcul marșuri de amploare în Capitală și grevă, dacă nu vor primi majorările salariale pe care guvernanții au promis că le vor include în noua lege a salarizării. Printre acestea se numără și acordarea salariului mediu pe economie profesorilor debutanți, prevedere scoasă din legile educației ieri, pe ultima sută de metri.

Ligia Deca, ministrul Educației: ”S-a agreat, în discuția cu reprezentanții sindicatelor care a precedat ședința de guvern, ca această garanție să fie introdusă în legea salarizării.”

Legea salarizării urmează să fie dezbătută cu partenerii de dialog social după Paște, în a doua jumătate a lunii aprilie.

Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret: ”Au existat discuții la nivelul Guvernului cu reprezentanții Ministerului Muncii, Finanțelor, Justiției vizavi de acest articol care era prins în proiectul legii învățământului preuniversitar și din punctul lor de vedere, articolul respectiv nu ar fi trecut de CCR. Consider că ar fi fost mai bine să rămână prins articolul respectiv în proiectul legii învățământului preuniversitar, ar fi fost mai multă siguranță pentru noi, cei care lucrăm în sistem.”

Ion Zoican, secretar general FSLI: ”Mi se pare că ei trag de timp, probabil vor să luăm vacanță și să meargă la vară când pot să adopte orice lege și noi nu am avea nicio posibilitate să reacționăm.”

Sindicatele din învățământ au protestat miercuri în fața Guvernului, când au fost aprobate legile educației, fără prevederile privind salarizarea profesorilor.

Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret: ”Următorul protest va consta într-un marș de mare amploare la nivelul Bucureștiului, la care vor participa colegi din întreaga țară, iar până atunci ne pregătim drumul referendumului pentru declanșarea grevei generale”

Amintim că măririle salariale promise de guvernanți profesorilor și asumate în 2017 au fost amânate din cauza pandemiei și abia din 2022, dascălii au primit o majorare de 4,5%, dar care nu acoperă nici de departe ceea ce era stipulat în lege.

Cât câștigă un profesor în România

În momentul de față, salariul net al unui profesor debutant este de 2.400 de lei, potrivit datelor Ministerului Educației. Dacă salariul ar fi echivalat cu venitul mediu pe economie, așa cum sunt noile promisiuni, profesorii debutați ar câștiga 3.800 de lei net, deci ar primi în plus 1.400 de lei, o creștere de aproximativ 60%. Momentan, cariera didactică nu este atractivă pentru tineri din punct de vedere financiar, iar cei mai valoroși absolvenți nu iau în calcul acest drum.

George Trifan, profesor: ”Întrucât eram student, eram încadrat la vremea aceea ca suplinitor necalificat și primul salariu a fost pe primele două săptămâni din septembrie... Îmi aduc aminte că mi-am plătit factura de la telefon și cred că a trebuit să mai pun ceva mărunțiș, asta am făcut din primul salariu. Mi-am găsit și un job alternativ în mediul privat și treptat am migrat către mediul privat, încercând să evit mediul de stat, a fi angajat la o școală de stat, unde salariul este mic și nu ești plătit în funcție de calitatea muncii tale sau de performanțele muncii tale, ci ești plătit în funcție de o grilă. În schimb, în mediul privat ești plătit direct proporțional cu calitatea și performanța muncii tale.”

Plata medie anuală a unui profesor în Uniunea Europeană este de 25.000 de euro, adică în jur de 2000 de euro pe lună. România se află aproape de coada clasamentului european, cu un venit mediu anual de 8.000 de euro, adică 666 de euro pe lună, ceea ce înseamnă 3.200 de lei.

În urmă cu 13 ani, eram chiar ultimii din Europa, cu un salariu mediu anual al profesorilor de 2.700 de euro. În prezent, cele mai mici salarii le au profesorii din Albania, care câștigă 4.200 de euro pe an, iar cele mai mari sunt în Luxemburg – 69.000 de euro pe an – și Suedia – 67.000 de euro pe an. Alte țări care au salarii didactice comparative cu România sunt Ungaria, Polonia și Bulgaria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE