Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bugetarii își pot compara salariile între ei, cu ajutorul unei aplicații online. Cum funcționează aceasta

Bugetarii își pot compara salariile între ei. A fost lansată platforma care calculează salariile de bază ale angajaților din sistemul public.

Instrumentul a fost conceput pentru a corecta inechitățile salariale și totodată pentru a evalua afirmațiile politicienilor care lucrează la Noua lege a salarizării. Aplicația poate fi accesată de oricine online.

Cum funcționează aplicația?

Aplicația este disponibilă pe https://csb.solidaritatea-sanitara.ro/.

Mai întâi se selectează domeniul de activitate. Pe site sunt afișate mai multe variante, printre care: învățământ, sănătate, justiție, apărare.

Apoi, din fereastra următoare se alege vechimea în muncă a persoanei care își compară salariul și se menționează dacă funcția ocupată este una de conducere sau de execuție.

Pasul următor este selectarea numelui funcției, dintr-o listă autodefinită.

Pasul final: Pe site va fi afișat care este salariul unei persoane care are funcția respectivă, la noi în țară.

Spre exemplu, un director medical din România, dintr-o unitate sanitară, alta decât o unitate clinică, are salariul de bază de 12.359 de lei, salariul net (în mână), fiind de 7.230 de lei.

Pe site sunt afișate și alte funcții pentru care se oferă un salariu similar, dar din domenii diferite.

Salariile demnitarilor publici

Putem vedea pe platformă și salariul președintelui României. Acesta are un salariu de bază de 30 de mii de lei și 17.550 de lei salariul net.

Prin comparație, un salariu asemănător cu cel al Președintelui țării îl are președintele Senatului, premierul, dar și viceprim-ministrul, diferența față de cel din urmă fiind de 1.000 de lei.

În aplicație există deja peste 18.000 de comparații salariale.

Cele mai multe informații sunt din domeniul sanitar, pentru că aplicația a fost concepută de sindicaliștii din sănătate.

Singurele informații pe care, deocamdată, nu le putem regăsi pe platformă sunt cele legate de salariile celor din domeniul de siguranță și ordine publică, serviciul fiind dezactivat pentru moment.

Platforma Comparatorul salariilor de bază - CSB a fost realizată de echipa Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială "Solidaritatea", proiectul fiind finanţat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE