Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kelemen Hunor, despre marele pericol cauzat de absența soluțiilor pentru reforma pensiilor: ”Pierzi banii și te lovești și de furia poporului”

Reforma pensiilor speciale pare un examen greu de trecut în fața politicenilor români. Kelemen Hunor susține că marele pericol al acestei probleme nu constă doar în pierderea celor 700 de milioane de euro din PNRR, ci și în factorul social cauzat de ”furia poporului”, care așteaptă de mai bine de ani eliminarea acestor venituri.

”Se poate cere o prelungire a termenului pentru reforma pensiilor speciale, dar de ce? Asta înseamnă că pierdem 700 de milioane de euro plus problema care rămâne tot în brațele noastre. Trebuie să rezolvăm. Dacă am băgat în PNRR și acela e deadline-ul, până atunci trebuie să găsim o soluție. E o situație foarte complicată, nedreaptă, dar aici ne-a adus demagogia populismului de 12 ani, 80% din populația României nu vrea corecția pensiilor speciale, dorește anularea pensiilor speciale, iar din punct de vedere politic acesta e lucrul cel mai important. Comsia cere un nivel de 45% din media salariilor din ultima perioadă.

Comisia spune că baza trebuie să fie contribuția, să fie principiul contributivității, eu sunt de acord cu asta, e baza de unde trebuie să pleci, trebuie aplicată unitar. Principiul de la care ar trebuie să plecăm și eu spun asta de ceva vreme: să spună statul român care sunt categoriile socio-profesionale, care sunt în serviciul public și care sunt incompatibilitățile.

Trebuie să decidem dacă dăm câteva puncte în plus. Din punctul meu de vedere, trebuie dat puncte în plus. După aceea trebuie să vedem vârsta de pensionare. Aici e o discuție întreagă, pentru că din punctul meu de vedere magistrații nu trebuie să iasă la 50 de ani, după 25 de ani de muncă la pensie și să primească pensia de serviciu, pentru că e vârsta în care ai cea mai mare experiență de viață, profesional ai o experiență consolidată, când societatea are cea mai mare nevoie de tine, tu pleci acasă. Trebuie să împingi vârsta de pensionare un pic mai încolo. În Europa, undeva la 48 de ani este unde ies militarii la pensie, vorbim de militarii care au acea carieră profesională, la procurori/judecători este o altă chestie. Sigur, nu poate să fie o pensie mai mare decât salariul. Sunt de ordinul miilor pensii mai mari decât salariul, aici nu vorbim de motive, că sunt varii. Sunt mecanisme prin care poți să reglementezi această problemă.

Pericolul politic dacă Guvernul nu rezolvă reforma pensiilor

De altfel, liderul UDMR suferează că Guvernul a ajuns într-un impas având în vedere că magistrații și militari nu sunt de acord cu propunerea Comisiei  cu privire la pensii ca rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45%.

”Suntem în impas pentru că magistrații nu acceptă propunerea Comisiei de 45%, militarii poate ar accepta pentru viitoar care sunt exact pașii, dar nu sunt sigur de acest lucru. Nu se poate găsi în acest moment un numitor comun.

Cel mai mare pericol este să pierdem și banii, dar și furia oamenilor că nu am rezolvat ceea ce cu toți au promis 10-12 ani, de fiecare dată, când erau în opoziție. Atunci pierzi banii și te lovești și de furia poporului. Trebuie discutat, negociat de dimineață până seară cu toți interesați și trebuie să se găsească o soluție, astfel nu se poate rezolva.”, a declarat Kelemen Hunor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE