Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Discuții cu directorii regionali ai ANAF și șefii antifraudă. Lucian Heiuș: "ANAF merge cu motoarele turate la maximum și face tot ceea ce se poate pentru a colecta"

Guvernul ia în calcul orice opțiune pentru ceea ce Nicolae Ciucă denumește «chibzuire bugetară». Tăierile salariale și renunțarea la investiții nu se află însă pe lista măsurilor vizate pentru a redresa situația economică a țării. Însă premierul cere miniștrilor ca până la finele săptămânii să vină cu opțiuni de reducere a cheltuielilor bugetare.

Invitat în platoul Euronews Romania, Lucian Heiuș, președintele ANAF, a declarat că Fiscul merge cu motoarele turate, pentru a îmbunătăți colectarea la buget și că va discuta cu șefii din teritoriu ai ANAF și cu directorii de la antifraudă pentru a demara acțiuni de creștere a colectării.

Heiuș a recunoscut că nu poate "pocni din degete" și nici nu poate face într-un an ceea ce nu s-a făcut de-a lungul câtorva decenii, pentru a moderniza ANAF și a îmbunătăți educația financiară a românilor.

Ce își propune ANAF pentru a crește colectarea

"Mâine (marți - n.red.), la ora 10.00, am o videoconferință cu toți directorii regionali și din județe, alături de directorii de la antifraudă, ca să vedem niște acțiuni operative pe care le putem aplica luna aceasta, ca să încercăm optimizarea la maximum a veniturilor pe care ANAF le poate colecta”, a declarat șeful ANAF.

Lucian Heiuș a precizat că în acest moment ANAF merge cu motoarele turate în ceea ce privește colectarea, efectuează controale la operatorii economici și pune în mișcare executări silite pentru a recupera sume de la datornicii mai vechi. Cu toate acestea, așteptările în privința colectării în ansamblu trebuie să fie realiste și calibrate la mediul economic românesc, dar și la economia europeană și mondială.

"Economia României îți poate livra la un moment dat un anumit nivel de impozite și taxe. (...) Noi avem un grad de conformare voluntară la plată, de 87%, undeva la media europeană, iar diferența, pentru că noi întotdeauna încasăm aproape cât se declară, o facem prin executări silite și acțiuni de inspecție fiscală. Acestea sunt două mecanisme prin care poți crește față de ceea ce îți furnizează economia României la un moment dat. Aici noi trebuie să acționăm.

ANAF merge cu motoarele turate la maximum și face tot ceea ce putea să facă pentru a putea colecta. La nivelul economiei românești asta este realitatea românească de azi, ținând cont de conjunctura economică europeană și mondială. La nivel mondial, se trag semnale de alarmă continuu.

Noi acționăm împotriva evaziunii fiscale prin acțiunile de control pe care le facem. De aici încercăm să atragem sume suplimentare pentru a crește colectarea și încercăm prin executări silite să recuperăm sume mai vechi care nu au fost achitate.

Prin ultima modificare a Codului de procedură fiscală am încercat să facem un cadru mai optim pentru executarea silită. Am constatat că în cei doi ani de pandemie s-au dat foarte multe facilități care nu își mai au rolul astăzi și care îngreunau activitatea colegilor mei care lucrează pe latura de colectare", a explicat Lucian Heiuș.

ANAF nu trebuie să bulverseze activitatea mediului de afaceri în procesul de modernizare

Pentru a îmbunătăți colectarea pe termen lung, șeful ANAF a precizat că instituția pe care o conduce trebuie să își imbunătățească relația cu mediul de afaceri, fără să îi bulverseze activitatea și să se implice în educația financiară a românilor.

"Rezultatele nu pot apărea peste noapte, dacă cineva își imaginează că poți să pleci de la o lună la alta cu sume spectaculoase. Important e să atingi maximul pe care economia ți-l permite la un moment dat, fără să bulversezi mediul de afaceri. Trebuie ca mediul de afaceri să aibă un climat prietenos pentru a-și desfășura activitatea.

Un exemplu concret al activității ANAF este rambursarea de TVA, făcută săptămâna trecută, în valoare de 3.3 miliarde de lei, care se va regăsi cu minus, bineînțeles, la finele lunii aprilie. Lucru care este normal. Cred că la marii contribuabili am rambursat circa un miliard de lei.

Totodată, Heiuș a precizat că ANAF va continua, potrivit legii, să dea publicității lista rușinii, cea care indexează firmele ce nu și-au achitat obligațiile fiscale. Aceasta va fi publicată în luna aprilie și vine în sprijinul transparenței în mediul de afaceri

"Cred că este un lucru bun publicarea acesteia. Ajută firmele care sunt interesate de un potențial partener. Se uită pe această listă și văd firmele care au obligații la bugetul de stat, iar o firmă care are obligații la stat este un risc comercial, atunci când vrei să faci business cu firma respectivă. Și discutăm despre bani publici. Este normal ca atunci colectezi, dar și când îl cheltuiești să fie cu maximum de transparență", a explicat Heiuș.

ANAF va contribui la educația financiară a tinerilor

Lucian Heiuș a precizat că se alătură ministerului Educației în inițiativa de a introduce educația financiară în școli. Totodată, ANAF a semnat peste 10 protocoale cu universități din România prin care se va implica în educația financiară a tinerilor studenți.

"Țin foarte mult la procesul de modernizare al ANAF – este important să fie dus până la capăt. Când vorbesc de modernizare, mă refer la digitalizare, informatizare, schimbarea mentalității inspectorului față de contribuabil și a contribuabilului față de ANAF (un procent de 67% dintre contribuabili spun că dacă ar putea să nu plătească, nu ar plăti).

Sunt multe locuri unde putem acționa. Eu țin mult la conformarea voluntară la declarare și plată. Educația financiară a contribuabilului, care începe de pe băncile școlii, nu există, iar prin noua Lege a educației am insistat și ANAF este prins într-un grup de lucru și se va introduce educația financiară de pe băncile școlii.

Am semnat peste 10 protocoale de colaborare cu universități din România, nu doar cu specific economic și juridic. Studenți vin și fac practică la ANAF, iar profesori vin și predau lucruri și discută spețe cu angajații Fiscului, dar în același timp mergem și explicăm, spre exemplu, viitorilor medici ce trebuie să facă atunci când vor avea un cabinet privat, cum trebuie sa își declare și înregistreze veniturile.

Trebuie să existe un moral fiscal normal și corect. Lucrurile astea nu s-au făcut ani de zile. Dacă cineva își imaginează că pot fi făcute într-un an de zile de când conduc eu Agenția se înșală. Și eu aș prefera să pocnesc din degete și ANAF să ajungă cum vreau eu. Știu că nu se poate face dintr-odată. Mă lupt zi de zi să mergem pe drumul modernizării ANAF", a conchis Heiuș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE