Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PSD și PNL, negocieri pentru rotativa guvernamentală. Coaliția vrea Executiv nou până pe 1 iunie

Publicat de: Octav Vasilescu

Liderii Coaliției s-au întâlnit marți pentru a discuta despre rotativa guvernamentală. PSD și PNL își doresc ca noul Executiv să fie instalat până la 1 iunie, iar Marcel Ciolacu ar urma să devină noul premier al României. Pe masă sunt discutate mai multe scenarii, însă liderii Coaliției ar fi dispuși să respecte protocolul aflat în vigoare.

Potrivit informațiilor Euronews, premierul Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze, până la data de 1 iunie. În ceea ce privește noul Executiv, Marcel Ciolacu și-ar dori ca ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, să fie păstrat și în noul Guvern.

Ministerul Transporturilor ar putea rămâne la PSD

Grindeanu a evitat să vorbească despre acest subiect în ultima conferință de presă.

"Deocamdată avem un protocol pe care îl respectăm și îl respectă toată lumea, care va duce la schimbarea Guvernului și protocolul îl cunoașteți", a declarat actualul ministru al Transporturilor.

Liberalii urmează să aibă o ședință a Biroului Politic Național, în jurul datei de 10 mai. Acolo vor fi evaluați miniștrii, secretarii de stat și șefii de agenții și va fi luat un mandat cu care partidul va merge în coaliție pentru rotativa guvernamentală.

Ce spune protocolul semnat de PSD și PNL în 2021

Potrivit acordului aflat în vigoare, Partidul Social Democrat ar trebui să renunțe la Ministerul Transporturilor și la Ministerul Finanțelor, în momentul rotativei guvernamentale. La schimb, PNL ar urma să cedeze Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Justiției.

Conform unor surse politice, președintele PSD Marcel Ciolacu ar fi pregătit să preia rolul de premier al României după efectuarea rotativei guvernamentale. Din informațiile noastre, aceasta s-ar putea produce după data de 25 mai. Iată cum arată tabloul actual al schimbărilor:

  • Premierul Nicolae Ciucă demisionează și PSD primește funcția, Marcel Ciolacu fiind favorit să-l înlocuiască;
  • PSD cedează Ministerul Transporturilor (ministru actual: Sorin Grindeanu);
  • PNL cedează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (ministru actual: Marcel Boloș);
  • PSD cedează Ministerul Finanțelor (ministru actual: Adrian Câciu);
  • PNL cedează Ministerul Justiției (ministru actual: Cătălin Predoiu);
  • Vicepremierul PSD va fi înlocuit de un liberal (vicepremier PSD: Sorin Grindeanu);

Președintele Senatului, Alina Gorghiu, a transmis că PNL are în acest moment o decizie de a propune în Coaliție respectarea protocolului aflat în vigoare:

"Nu vreau să mai insistăm pe rotativă. Ea se va produce atunci când coaliția va decide. Numele miniștrilor pentru mine sunt neinteresante sau neimportante. Important e felul în care va funcționa acest guvern și maniera în care vom reuși să aducem proiectele din programul de guvernare la liman", a declarat Alina Gorghiu.

În actualul acord privind rotativa nu sunt cuprinse și cele trei ministere aflate la UDMR: Ministerul Mediului, Ministerul Sportului și Ministerul Dezvoltării. Potrivit unor surse politice, anumiți lideri din Coaliție și-ar dori ca UDMR să rămână cu două ministere după rocadă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE