Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anchetă după explozia din Marea Neagră. Scafandrii vor inspecta nava pentru a stabili cauza deflagrației

Continuă ancheta în cazul exploziei produse miercuri de la bordul navei sub pavilion al statului Togo. O echipă de scafandri militari a încercat aseară inspectarea exterioară a vasului, însă din cauza vizibilității reduse au abandonat misiunea. Între timp, procurorii au precizat că în acest caz este efectuată o urmărire penală pentru infracțiuni privind siguranța navigației civile.

Dosarul în care fac cercetări pentru a fi stabilită cauza exploziei de la bordul navei sub pavilion Togo a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

”Se efectuează urmărirea penală pentru infracțiuni prevăzute de legea 191/2003 privind siguranța navigației civile. Este în curs de desfășurare cercetarea la fața locului.

Nu se cunoaște cauza exploziei”, a declarat Valentin Ștefan, procuror general din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Anchetatorii au mai precizat că o echipă de scafandri militari a fost trimisă la fața locului.

Întrebat dacă este luată în calcul ipoteza potrivit căreia explozia s-a produs la bordul navei din cauza unei mine marine, Valentin Ștefan a precizat că anchetatorii ”verifică toate ipotezele posibile”.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că, în cazul exploziei care a avut loc pe nava comercială Seama, sub pavilion Togo, are loc "o desfăşurare de forţe majoră" din partea Ministerului Apărării pentru a se stabili adevărul.

De asemenea, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că Ministerul Apărării a trimis în zonă o navă cu scafandri pentru a cerceta cauzele producerii exploziei. Specialiștii urmează să stabilească dacă a fost vorba despre o mină sau o explozie în sala mașinilor.

”În acest moment se analizează care este cauza efectivă. Sunt cele două ipoteze spuse de domnul ministru al Transporturilor. Se pare că prima ipoteză e mai aproape de adevăr, dar haideţi să aşteptăm exact ce ne spun cei de la Ministerul Apărării.

Nu este pusă în pericol navigaţia pe canalul Sulina. Dimpotrivă, nava era la ape adânci, deci nu sunt probleme din acest punct de vedere. Chiar o intervenţie în timp real, de excepţie, a tuturor celor implicaţi", a afirmat premierul Marcel Ciolacu, conform Agerpres.

Nava "Seama", cu pavilion Togo, transporta ciment şi se îndrepta spre canalul Bîstroe, însă în apropiere de zona Sulina s-a produs o explozie la bordul acesteia.

Deflagraţia a fost atât de puternică încât comandantul a decis abandonarea vasului şi a solicitat ajutorul Căpităniei Portului Sulina.Echipajul navei a fost transportat la Sulina de Garda de Coastă şi Agenţia de Salvare Vieţi Omeneşti.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE