Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dispută Zelenski-Lavrov în Consiliul de Securitate privind dreptul de veto al Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Organizației Națiunilor Unite să-i retragă Rusiei dreptul de veto în Consiliul de Securitate.

În opinia sa, există un blocaj la nivelul ONU atâta timp cât Rusia deține dreptul de a se opune prin vot anumitor rezoluții. În discursul său, președintele ucrainean a adăugat că organizația are nevoie de o reformă internă majoră.

Volodimir Zelenski vrea ca după ce Rusiei i se retrage dreptul de veto, Consiliul de Securitate al ONU să decidă retragerea rapidă a trupelor rusești de pe teritoriul țării sale. Ulterior, Ucraina ar putea să își controleze singură frontierele. Pentru ca toate acestea să fie posibile, Zelenski cere să fie modificată Carta ONU.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Adunării Generale a ONU ar trebui să i se acorde o putere reală de a depăși dreptul de veto. Acesta va fi primul pas necesar în cazul în care este imposibil să se oprească războiul, deoarece toate eforturile sunt blocate prin veto de către agresor sau de către cei care îl susțin.”

Cei prezenți se așteptau la o confruntare directă între ministrul rus de externe și Zelenski, însă cei doi nu s-au întâlnit. Deși nu a asistat la discursul liderului ucrainean, Serghei Lavrov a apărat dreptul de veto al Rusiei la ONU într-o declarație ulterioară.

Serghei Lavrov, Ministrul Rus de Externe: ”Abordarea Rusiei față de toate chestiunile de pe agenda zilei rămâne deschisă, nu avem nimic de ascuns și nu este dificil să exprimăm această poziție încă o dată. În plus, dreptul de veto este un instrument absolut legitim, care este stipulat în Cartă pentru a împiedica adoptarea unor decizii care ar diviza organizația.”

În cadrul Adunării Generale a Consiliului de Securitate a ONU, președintele Zelenski a fost presat de unii membri, printre care China, să se implice în negocieri cu Rusia, pentru a pune capăt războiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE