Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski, vizită la Casa Albă. Ce își dorește președintele ucrainean să obțină de la SUA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat joi la Casa Albă. El se va întâlni cu omologul său american pentru discuții, după o vizită la sediul ONU din New York, potrivit Euronews.com.

Dar ce vrea și de ce are nevoie Ucraina de la SUA în acest moment? Și, mai important, poate Washingtonul să i le ofere?

Ajutor pentru securitate

Președintele SUA, Joe Biden, încearcă să acorde Ucrainei un ajutor suplimentar de 24 de miliarde de dolari în materie de securitate și ajutor umanitar pentru a ajuta la alungarea Rusiei de pe teritoriul său.

Cu toate acestea, în ciuda promisiunii de a ajuta Kievul "atât timp cât va fi nevoie", încercarea sa este incertă, pe fondul unui impas politic tot mai mare în Congres cu privire la cheltuielile federale. Parlamentarii republicani fac presiuni pentru reduceri bugetare ample.

"Există o mulțime de diviziuni în mediul intern american, în special la nivel guvernamental", spune Georgian Taylor, care face cercetări despre războiul din Ucraina la Universitatea Leeds. "Zelenski va face un ultim efort pentru a încerca să obțină acest ajutor".

Consolidarea sprijinului SUA

În spatele impasului de la Washington se află o diviziune partizană tot mai mare, unii republicani "America First" dorind să oprească complet ajutorul pentru Ucraina.

"Există o reținere din partea SUA când vine vorba de trimiterea mai multor bani", spune Taylor pentru Euronews, adăugând că cei de dreapta au fost din ce în ce mai critici față de presupusul "cec în alb" înmânat Kievului.

Acesta este un aspect pe care probabil că Zelenski va încerca să îl abordeze, întâlnindu-se în timpul călătoriei sale cu legislatori americani din ambele tabere politice.

Mai departe, Taylor susține că Zelenski va dori să-și consolideze sprijinul înaintea alegerilor prezidențiale din SUA din 2024, care l-ar putea vedea câștigător pe Donald Trump la putere. Fostul președinte - care se confruntă în prezent cu mai multe acuzații penale - nu s-a angajat să susțină Ucraina în războiul împotriva Rusiei, afirmând în martie că vrea ca "toată lumea să nu mai moară".

Un sondaj CNN realizat luna trecută a arătat că majoritatea americanilor se opun acordării de mai mulți bani Ucrainei, 55% dintre ei spunând că Congresul SUA nu ar trebui să autorizeze noi finanțări.

Încredere în contraofensivă

Progresul Ucrainei în contraofensivă va fi cu siguranță adus în discuție atunci când cei doi lideri se vor întâlni, spune Georgian Taylor de la Universitatea Leed. "Este un subiect foarte dificil de discutat pentru că există atât de mulți factori... dar cred că SUA ar dori să vadă că se fac mai multe progrese", spune ea pentru Euronews.

"Dar nu cred că va exista neapărat un impuls puternic că Ucraina trebuie să obțină câștiguri pe câmpul de luptă... pentru că este o afirmație foarte îndrăzneață, mai ales atunci când nu ești implicat direct în lupte".

Echipat cu miliarde de dolari în arme occidentale, Kievul și-a lansat contraofensiva împotriva forțelor rusești în iunie. Progresul a fost lent, Moscova opunând o rezistență dură.

Este posibil ca Zelenski să-i transmită lui Biden o "viziune mai strategică" asupra războiului, adaugă Dr. Jade McGlynn, cercetător la King's College, subliniind "diferențele izbitoare" dintre înțelegerea occidentală a conflictului și cea ucraineană.

Liderul ucrainean va dori să argumenteze de ce Ucraina ar trebui să obțină o victorie totală, care este încadrată ca fiind expulzarea completă a forțelor rusești de pe teritoriul său.

"Din punctul de vedere al unora din Occident, războiul este din ce în ce mai mult încadrat în ideea că trebuie să fie pace, iar pacea implică un compromis", sugerează McGlynn, făcând aluzie la argumentele potrivit cărora Kievul ar trebui să dea Moscovei terenurile capturate în schimbul opririi ostilităților.

Mai multe arme

Un alt punct de pe ordinea de zi va fi probabil armamentul, Ucraina având nevoie de mai multe arme și muniții pe fondul ofensivei sale de amploare în sud și est.

"Ucrainenii nu vor căuta neapărat arme noi... Ideea principală este să le primească la timp", spune McGlynn. "Acesta a fost principalul punct de blocaj, deoarece... o mare parte din ceea ce a fost promis a fost întârziat... sau a durat prea mult timp pentru a ajunge acolo".

În aprilie, Zelenski a avertizat liderii mondiali că întârzierile în aprovizionarea țării sale cu mai multe arme costă vieți. Nevoia de armament a Kievului este cu atât mai presantă cu cât oficialii - inclusiv însuși președintele ucrainean - au spus despre contraofensivă că nu se va opri în această iarnă, în ciuda faptului că vremea face mai dificilă lupta.

O pauză de câteva luni anul trecut este considerată de unii ca fiind cea care a dat Rusiei timp suficient pentru a-și pregăti apărarea, și a făcut campania Ucrainei mult mai dificilă.

Promovarea aderării la NATO

După invazia rusă din februarie 2022, Ucraina și-a reînnoit eforturile de a adera la NATO. Totuși, ambițioasa sa ofertă nu a avut succesul dorit, alianța militară condusă de SUA respingând cererea Kievului de aderare rapidă în septembrie 2022.

"Zelenski face presiuni constante pentru recunoașterea NATO", spune Taylor, considerând că subiectul va fi probabil un subiect de discuție la Casa Albă.

Ea sugerează că aparenta apropiere dintre Rusia și Coreea de Nord - liderii celor două țări întâlnindu-se săptămâna trecută - ar putea face ca aceste "conversații despre NATO să fie mai cuprinzătoare".

"Nu știm dacă conflictul se va revărsa în afara granițelor Ucrainei. Acest risc există întotdeauna", spune Taylor pentru Euronews, adăugând însă: "existau lucruri mult mai imediate asupra cărora să se concentreze" atunci când Biden și Zelenski se vor întâlni.

Unii observatori consideră că aderarea Ucrainei la NATO este cea mai bună modalitate de a asigura pacea viitoare a țării și a Europei, umbrela sa de securitate descurajând o eventuală agresiune rusă.

Cu toate acestea, experții au declarat pentru Euronews că există mai multe motive pentru care Kievul nu ar putea adera la alianță, inclusiv riscul unui război mai amplu, lipsa de pregătire a Kievului și potențiala victorie propagandistică a președintelui rus Vladimir Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE