Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski spune că Ucraina are nevoie din partea SUA de un model de securitate asemănător cu al Israelului

Volodimir Zelenski cere Statelor Unite ca Ucraina să poată avea parte de un model de securitate precum cel al Israelului. Subiectul a fost adus în discuție prima dată la jumătatea lunii iulie, la summitul NATO de la Vilnius, iar acum a fost reluat de șeful statului ucrainean.

Zelenski cere ca Ucraina să primească garanții de securitate după modelul Israelului

"Trebuie să învățăm să trăim așa (n.r.: sub spectrul războiului), avem nevoie să învățăm. Israel se află în război. Depinde ce fel de război. Noi suntem pregătiți să continuăm lupta pentru mult timp, minimalizând victimele. Ca în Israel, de exemplu. Putem să trăim așa. Totuși, spre deosebire de Israel, noi avem un inamic diferit. (...) Modelul Israel...noi am putea avea exact acest model. Modelul Israel include armament, tehnologie, instruire, bani, etc", a spus Zelenski, citat de The Times of Israel.

Președintele Ucrainei a precizat că, spre deosebire de Israel, Ucraina nu poate duce războiul pe teritoriul inamicului, pentru că ar exista "un mare risc" ca țara să-și piardă susținerea din partea aliaților și să fie "lăsată singură".

"Ucraina trebuie să știe că, la un moment dat, ar putea să fie lăsată pe cont propriu", a subliniat Zelenski.

Ce presupune modelul de securitate israelian

Modelul israelian, despre care vorbește Zelenski, presupune unele garanții de securitate în ceea ce privește atât "un scut", cât și "o sabie", așa cum a precizat președintele Ucrainei.

Însă asemenea garanții ar putea veni abia odată cu procesul de aderare a Ucrainei la NATO, după cum a amintit Zelenski, care susține că un astfel de acord nu ar depinde de cine este președintele Statelor Unite, pentru că ar urma să fie aprobat de Congresul SUA.

SUA și Israel au semnat mai multe acorduri de securitate de la formarea statului israelian, iar americanii garantează ceea ce se numește "un avantaj militar calitativ" pentru Israel, în comparație cu alte forțe din regiune.

Israel este țara care primește cel mai mare ajutor economic american și nu trebuie să justifice cum cheltuie acei bani. Iar țara rezistă într-o zonă cu vecini ostili, cu ajutorul cooperării militare și de informații cu marii aliați NATO.

S.U.A., Regatul Unit al Marii Britanii, Germania și Franța sunt statele care susțin oferirea Ucrainei de garanții de tip israelian, ceea ce presupune ca statele membre să ofere armament de ultimă generație, informații și instruire militară chiar și după ce se va încheia războiul , pentru a transforma armata ucraineană într-un factor de descurajare suficient de puternic împotriva unor ipotetice viitoare atacuri ale Rusiei.

Chiar și Joe Biden a precizat că "Statele Unite ar fi pregătitesă ofere securitate similară cu cea pe care o oferim Israelului, oferind armamentul și capacitatea de a se apăra, dacă există o încetare a focului, dacă există un acord de pace".

Membrii G7 și-ar lua acest angajament, după cum au precizat unii oficiali britanici, citați de Politico. În baza acestui acord, Washingtonul s-ar angaja să-i furnizeze Ucrainei 3,8 miliarde de dolari pe an timp de un deceniu, ca ajutor militar.

SUA va începe să-i antreneze pe poliții ucraineni pentru a putea pilota avioane F-16

Pentagonul a precizat că îi va antrena în SUA pe piloții ucraineni, pe avioane F-16, începând de luna viitoare, pentru ca aceștia să poată folosi aceste aeronave avansate în comparație cu cele sovietice de care dispune acum Ucraina.

Zelenski a cerut de mult timp aceste avioane de vânătoare pentru a pune capăt dominației aeriene a rușilor. În acest fel, contraofensiva ucraineană, care a început în primele zile ale lunii iunie, ar putea să obțină rezultate decisive și să aibă ca rezultat recuperarea teritoriilor ocupate de ruși.

"Acești piloți vor învăța limba engleză la baza aeriană Lackland, din San Antonio, în Texas, din septembrie, înainte de a lua parte la instrucția pe F-16, la baza aeriană din Arizona", a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.

Conform Casei Albe, Volodimir Zelenski și Joe Biden au discutat deja joi despre programul de antrenament.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE