Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, întâlnire cu Zelenski, von der Leyen şi vicepremierul bulgar: Acest război a demonstrat că Marea Neagră necesită mai multă atenție

Klaus Iohannis a avut, miercuri, o întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi vicepremierul bulgar, Mariya Gabriel.

Întâlnirea a avut loc în contextul participării acestora la Adunarea Generală a ONU.

”România este vecinul direct al războiului continuu de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și am acționat, cu toată energia noastră, pentru a contribui substanțial la securitatea și stabilitatea regionale și internaționale.

Acest război a demonstrat că Marea Neagră necesită mai multă atenție la nivel global, fiind de importanță strategică pentru securitatea transatlantică.

De asemenea, România susține un multilateralism mai eficient, alături de parteneri globali care împărtășesc aceeași viziune, în lupta pentru libertate și democrație.

Încă din prima zi a războiului, România a acționat în deplină solidaritate cu curajosul popor ucrainean.

Vom continua să oferim un adăpost sigur și să protejăm refugiații care vin din statul vecin, așa cum am făcut pentru cei peste 6 milioane de ucraineni care ne-au trecut deja granițele.

Susținem pe deplin Formula de Pace propusă de partea ucraineană ca fiind cel mai potrivit cadru care să conducă la o pace echitabilă, durabilă și sustenabilă. Susținem, de asemenea, respectarea dreptului internațional și atragerea răspunderii internaționale, astfel încât toți cei responsabili de comiterea de atrocități să fie aduși în fața justiției.

Regiunea noastră, zona extinsă a Mării Negre, trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei și ale războiului său hibrid și ale interferențelor sale maligne.

România a susținut constant necesitatea de a menține așa-numitele conflicte prelungite sau înghețate din regiune pe agenda noastră de interes prioritar.

De asemenea, România a fost în prima linie în sprijinirea, într-o manieră multidimensională, a partenerilor vulnerabili din regiune. Astfel, am oferit sprijin substanțial vecinului nostru, Republica Moldova, țara cea mai afectată de război, după, desigur, Ucraina.”, a declarat Klaus Iohannis.

Ce subiecte au mai fost abordate de președintele Iohannis

La reuniunea ONU, Iohannis a declarat că România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, din 1990, multiplicându-şi în acelaşi timp PIB-ul. Șeful statului spune că, în prezent, ţara noastră are unul dintre cele mai scăzute niveluri de astfel de emisii pe cap de locuitor din UE.

"România va elimina treptat cărbunele până în 2030 şi va ecologiza complet siturile minelor de cărbune până în 2032. Două miliarde de euro au fost angajate recent la nivel naţional pentru generarea, stocarea şi transportul de energie regenerabilă, precum şi pentru eficienţa energetică, prin REPowerEU.

România găzduieşte unele dintre cele mai mari centre europene de formare pentru tehnicieni în energie regenerabilă, inclusiv din ţări în curs de dezvoltare", a afirmat Klaus Iohannis.

Iohannis a amintit că România a construit în ultimii ani o reţea de parteneriate internaţionale privind situaţiile de urgenţă şi răspunsul la dezastre, contribuind la consolidarea sistemelor de avertizare timpurie.

"În perioada următoare, vom extinde această reţea cu mai multe ţări din Africa, America Latină şi Caraibe. România lucrează, de asemenea, pentru adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi pentru îmbunătăţirea accesului la alimente în întreaga lume. Având în vedere succesul nostru în Malawi şi Tanzania, ne propunem să extindem astfel de programe în următorii doi ani, în special în ţările africane", a mai spus preşedintele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE