Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Concluziile summitului celor Trei Mări: Grecia a devenit membru al inițiativei, iar Ucraina și Republica Moldova, state asociate

Klaus Iohannis a declarat că România și-a atins obiectivele la Summitul Inițiativei Celor Trei Mări de la București. Șeful statului a anunțat că Grecia a devenit al 13-lea membru al inițiativei, în timp ce Ucraina și Republica Moldova au devenit state asociate. Acesta este un semnal clar de sprijin pentru cele două țări candidate la Uniunea Europeană.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut că Summitul Inițiativei celor Trei Mări, care s-a desfășurat la București, a fost un succes, fiind adoptate decizii geopolitice importante.

”România și-a atins obiectivele transpuse în declarația politica comuna adoptată. Mă bucur să pot anunța includerea Greciei in Inițiativă, care devine astfel al 13-lea stat participant”, a declarat Klaus Iohannis.

O atenție sporită a fost acordată Ucrainei și Republicii Moldova, în contextul războiului declanșat de Rusia.

”Am decis, totodată, prin consens al statelor participante la Inițiativă, acordarea calității de stat participant asociat atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova. Este o decizie extrem de relevantă, care confirmă plasarea acestor state pe calea integrării europene și care permite includerea celor două țări în proiecte majore de dezvoltare a infrastructurii”, a precizat șeful Statului.

Iohannis a mai spus că prezenta economică a SUA in regiune este un catalizator strategic pentru securitate.

Și președintele Poloniei a subliniat că războiul declanșat de Rusia în Ucraina a demonstrat cât de importantă este infrastructura din regiune.

”În condițiile războiului din Ucraina și a nevoii Ucrainei de a-și exporta produsele agricole pentru a funcționa normal , s-a demonstrat cât de importante sunt conexiunile de infrastructură din această Europa centrală și cât de importantă este cooperarea dintre țările noastre”, a declarat Andrzej Duda președintele Poloniei.

Liderul de la Varșovia a subliniat importanța proiectelor strategice Via Carpatia și Via Baltică, cu atât mai mult în contextul războiului din Ucraina.

La reuniunea de la București a participat, prin videoconferință, și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

”24 februarie a schimbat totul. Europa, pe noi toți, am reușit să demonstrăm că suntem capabili de acte istorice de solidaritate. Și acum, Ucraina este recunoscătoare țărilor dumneavoastră, vă este recunoscătoare dumneavoastră. Personal pentru sprijinul acordat, recunoștința pe care noi o simțim este mai largă. Noi în sensul larg, nu doar ucraineni, cât și națiunile dumneavoastră, suntem uniți”, a declarat Volodimir Zelenski.

Următorul summit al celor trei mări va fi prezidat de Lituania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE