Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu contestă datoria Republicii Moldova față de Gazprom pentru livrările de gaze. ”Au încercat să ne păcălească în 2021”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a afirmat că țara pe care o conduce nu are o datorie de 800 de milioane de dolari față de compania rusă Gazprom pentru livrări de gaze. De asemenea, ea a acuzat Moscova că încearcă să înşele oficialii de la Chişinău la acest capitol, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Președintele Republicii Moldova a explicat că c companie internaţională a efectuat un audit şi ”nu a găsit nicio datorie faţă de Gazprom de 800 de milioane de dolari”.

”Au încercat să ne păcălească în 2021", a precizat Maia Sandu în timpul unei vizite în regiunea Găgăuzia, potrivit portalului Vedomosti.md.

Încă din anul 2012, există dispute între Guvernul de la Chişinău şi compania rusă Gazprom asupra preţului gazului natural furnizat Republicii Moldova şi plăţii facturilor restante pentru livrările efectuate. F

Atât Republica Moldova, cât și Rusia au estimări diferite cu privire la cuantumul acestor datorii.

În anul 2021, Republica Moldova a încheiat un acord cu Gazprom pentru prelungirea contractului de furnizare de gaze ruseşti şi efectuarea în 2022 a unui audit asupra datoriilor acumulate de compania de stat Moldovagaz.

În schimb, Guvernul de la Chişinău a încheiat abia în august 2022 contracte cu compania norvegiană Wikborg Rein Advokatfirma şi cu cea britanică Forensic Risk Alliance pentru efectuarea acelui audit, notează sursa citată.

Ce datorie are Republica Moldova față de Gazprom pentru livrările de gaze

Gazprom a avertizat de mai multe ori că-şi rezervă dreptul de a sista livrările de gaze către Republica Moldova dacă Moldovagaz nu respectă condiţiile de plată şi nu este soluţionată problema datoriilor.

Potrivit unei evaluări a Curţii de Conturi a Republicii Moldova, până în noiembrie 2022 această ţară acumulase faţă de Gazprom o datorie de 590,8 milioane de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE