Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Premierul chinez avertizează la summitul ASEAN împotriva unui „nou Război Rece”

Publicat de: Euronews

Prim-ministrul chinez Li Qiang a avertizat miercuri în ce priveşte riscul 'unui nou Război Rece', cu ocazia unui summit la Jakarta unde s-au reunit reprezentanţi ai marilor puteri şi liderii Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), transmite AFP.

Beijingul şi-a exprimat anterior îngrijorările legate de politica americană vizând încurajarea formării de blocuri regionale în vecinătatea sa, precum QUAD (SUA, Japonia, Australia şi India) sau alianţa militară AUKUS (Australia, Regatul Unit, SUA).

La Jakarta, prim-ministrul chinez a pledat pentru opoziţia la orice confruntare între blocuri. 'Dezacorduri şi dispute pot apărea între ţări din cauza unor neînţelegeri, a unor interese divergente sau a unor interferenţe externe', a declarat Li Qiang.

'Pentru a menţine aceste diferende sub control, ceea ce este esenţial în prezent este să nu se aleagă o tabără, să fie respinsă confruntarea între blocuri şi să se împiedice un nou Război Rece', a adăugat oficialul chinez.

ASEAN ţine la Jakarta câteva summituri succesive cu China, Japonia, Coreea de Sud şi SUA, ceea ce le oferă marilor puteri ocazia de a face presiuni asupra acestui bloc regional de zece state.

Vicepreşedinta americană Kamala Harris îl înlocuieşte pe preşedintele Joe Biden cu această ocazie, iar prim-ministrul chinez Li Qiang pe preşedintele Xi Jinping.

Rusia, prezentă ala summit

Ambasada Rusiei la Jakarta a confirmat prezenţa veteranului diplomaţie ruse, Serghei Lavrov, care va reprezenta Moscova, publicând o fotografie cu sosirea acestuia la aeroport.

Indonezia, ţara gazdă, a declarat marţi la un summit al liderilor ASEAN că ţările din grup nu trebuie să servească drept intermediari marilor puteri, în contextul în care SUA şi China continuă să se opună în ce priveşte problemele Taiwanului, Mării Chinei de Sud şi invaziei Rusiei în Ucraina.

Masa rotundă la care vor participa şi Serghei Lavrov şi Kamala Harris va prilejui prima întâlnire la nivel înalt între Rusia şi SUA după reuniunea miniştrilor de externe ai ASEAN în iulie, tot la Jakarta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE