Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski acuză Rusia de genocid pentru c-ar fi deportat zeci de mii de copii ucraineni. ”Încercăm să aducem aceşti copii acasă”

De la tribuna ONU, președintele Volodimir Zelenski a lansat un atac virulent la adresa Federației Ruse pe care a acuzat-o de ”genocid” deoarece ar fi deportat zeci de mii de copii. De asemenea, omoogul său american Joe Biden a cerut tuturor statelor ”să se ridice împotriva agresiunii ruse”, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Zelenski a afirmat marți la Adunarea Generală a ONU de la New York că deportarea de către Rusia a "zeci de mii" de copii ucraineni este "în mod clar genocid"

”Cunoaştem numele a zeci de mii de copii şi avem dovezi ale altor sute de mii răpiţi de Rusia din teritoriile ocupate ale Ucrainei şi apoi deportaţ.

Încercăm să aducem aceşti copii acasă, dar timpul trece. Ce se va întâmpla cu ei? În Rusia, sunt învăţaţi ura faţă de Ucraina şi toate legăturile cu familiile lor sunt întrerupte. Este clar un genocid", a acuzat preşedintele Zelenski.

De altfel, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui președintelui rus Vladimir Putin pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni din februarie 2022. De cealaltă parte, Moscova a respins acuzaţiile.

Zelenski a prezentat planul de pace al Ucrainei

De asemenea, Volodimir Zelenski a criticat faptul că Rusia deţine un arsenal nuclear.

”Teroriştii nu au dreptul să deţină arme nucleare. Rusia foloseşte preţul alimentelor (...) şi energia nucleară ca armă", a acuzat liderul de la Kiev, potrivit sursei citate.

Președintele ucrainean a relansat apelul pentru organizarea unui summit mondial al păcii. Ucraina a lansat un dialog referitor la planul de pace în zece puncte al lui Volodimir Zelenski, organizând întâlniri în iunie şi august în Danemarca şi Arabia Saudită, la care au participat reprezentanţi din zeci de ţări.

"Discuţii şi schimburi importante au avut loc la Hiroshima, Copenhaga şi Jeddah cu privire la implementarea unui plan de pace. Şi pregătim un summit mondial pentru pace. Vă invit pe toţi, pe toţi cei care nu tolerează nicio agresiune, să pregătim împreună acest summit", a declarat preşedintele Zelenski, conform sursei citate.

Joe Biden: ”Dacă lăsăm Ucraina să fie dezmembrată, mai este garantată independenţa naţiunilor?”

Preşedintele american Joe Biden a criticat Rusia, care ”crede că lumea va obosi şi o va lăsa să brutalizeze Ucraina fără consecinţe”.

”Dacă lăsăm Ucraina să fie dezmembrată, mai este garantată independenţa naţiunilor? Răspunsul este nu", a afirmat liderul de la Casa Albă, în aplauzele preşedintelui ucrainean şi ale publicului.

De la declașarea invaziei ruse, o majoritate covârşitoare a ţărilor au adoptat în cadrul Adunării Generale a ONU mai multe rezoluţii care sprijină Ucraina şi integritatea sa teritorială sau cer retragerea trupelor ruse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE