Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu, despre explozia de la bordul navei în Marea Neagră: E o desfăşurare de forţe majoră a MApN ca să se afle adevărul

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că, în cazul exploziei care a avut loc pe nava comercială Seama, sub pavilion Togo, are loc "o desfăşurare de forţe majoră" din partea Ministerului Apărării pentru a se stabili adevărul.

Șeful Executivului a subliniat, însă, că trebuie așteptată concluzia Ministerului Apărării în urma unei anchete.

"În acest moment se analizează care este cauza efectivă. (...) E o desfăşurare de forţe majoră din partea MApN, în coordonare cu Ministerul Transporturilor, ca să se afle foarte repede adevărul", a spus Marcel Ciolacu.

De asemenea, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că Ministerul Apărării a trimis în zonă o navă cu scafandri pentru a cerceta cauzele producerii exploziei. Specialiștii urmează să stabilească dacă a fost vorba despre o mină sau o explozie în sala mașinilor.

”În acest moment se analizează care este cauza efectivă. Sunt cele două ipoteze spuse de domnul ministru al Transporturilor. Se pare că prima ipoteză e mai aproape de adevăr, dar haideţi să aşteptăm exact ce ne spun cei de la Ministerul Apărării.

Nu este pusă în pericol navigaţia pe canalul Sulina. Dimpotrivă, nava era la ape adânci, deci nu sunt probleme din acest punct de vedere. Chiar o intervenţie în timp real, de excepţie, a tuturor celor implicaţi", a afirmat premierul, potrivit sursei citate.

Nava "Seama", cu pavilion Togo, transporta ciment şi se îndrepta spre canalul Bîstroe, însă în apropiere de zona Sulina s-a produs o explozie la bordul acesteia.

Deflagraţia a fost atât de puternică încât comandantul a decis abandonarea vasului şi a solicitat ajutorul Căpităniei Portului Sulina.Echipajul navei a fost transportat la Sulina de Garda de Coastă şi Agenţia de Salvare Vieţi Omeneşti.

Nava la bordul căreia s-a produs explozia, scufundată pe jumătate

Cauzele producerii exploziei nu sunt cunoscute până la acest moment. Printre ipotezele luate în calcul se numără o defecţiune de pe navă sau de impactul cu o mină marină.

Un puitor de mine având la bord o grupă de scafandri specializaţi în căutarea minelor se deplasează în zonă pentru cercetări.

Căpitănia Zonală a început o anchetă pentru a stabili cauzele naufragiului.

Vasul este scufundat pe jumătate şi nu afectează accesul pe canalul maritim Sulina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE