Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ajutoare pentru agricultorii afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina. Câți bani acordă Guvernul

Producătorii agricoli afectați de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina ar urma să primească un sprijin de urgență din partea Guvernului. De asemenea, Executivul condus de Marcel Ciolacu urmează să aprobe în ședința de joi Programul de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate pentru perioada 2023 - 2024, precum şi să aloce sume pentru instruirea personalului de specialitate din Ucraina pentru acordarea primului ajutor calificat.

Schema se va aplica pe întreg teritoriul României, pe baza de criterii obiective şi nediscriminatorii şi nu provoacă denaturarea pieţei sau a concurenţei, după cum prevede proiectul de hotărâre privind sprijinul pentru sectorul de cereale şi seminţe oleaginoase, potrivit Agerpres.

Plata granturilor pentru agricultori se va realiza până la data de 31 decembrie 2023.

Cum vor fi acordate ajutoarele pentru agricultori și cum vor fi calculate sumele

Potrivit unui comunicat al Guvernului, sprijinul excepțional va fi acordat sub formă de grant. Acesta reprezintă valoarea aferentă unei cantităţi de 78 litri/ha de motorină. Pentru stabilirea valorii totale a sprijinului, se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulţirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină.

Cât despre Programul de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate pentru perioada 2023 - 2024, schema de ajutor de minimis se va aplica pe întreg teritoriul României în perioada 2023 - 2024, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate: tomate, ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde.

Sprijinul financiar de ajutor de minimis este de maximum 1.000 euro inclusiv/1.000mp/beneficiar şi se aplică dacă sunt îndeplinite mai multe condiţii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE