Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia refuză să ridice embargoul asupra cerealelor din Ucraina

Premierul Poloniei susține că guvernul său nu va ridica embargoul asupra importurilor de cereale ucrainene, așa cum era programat pe 15 septembrie, deoarece ar afecta fermierii polonezi.

"Polonia nu va permite ca grânele din Ucraina să ne inunde. Indiferent de deciziile funcționarilor de la Bruxelles, nu ne vom deschide frontierele", a declarat marți premierul Mateusz Morawiecki pe platforma de socializare X, potrivit euronews.com.

Țările care interzic vânzările interne de cereale ucrainene

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui. Măsura a venit după ce fermierii au ieșit în stradă, afectați de faptul că piețele sunt pline de marfă ucraineană.

Interdicția este valaiblă până pe 15 septembrie. Este permis doar tranzitul de bunuri sigilate, într-un efort de a ajuta Ucraina să își trimită produsele în străinătate, deoarece Rusia îi blochează rutele obișnuite de export.

Aceste state vor prelungirea interzicerii importurilor de cereale ucrainene până la finalul anului.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat marți că depune eforturi pentru a obține prelungirea embargoului. Wojciechowski este fostul ministru polonez al agriculturii.

Unii lideri ai grupurilor agricole poloneze urmau să participe la dezbaterea din Parlamentul European, inclusiv Michal Kolodziejczak, care este candidat al opoziției la alegeri.

Polonia a sprijinit Ucraina vecină cu asistență militară și umanitară în lupta împotriva invaziei Rusiei, dar, în urma protestelor agricultorilor, Varșovia a fost fermă în interzicerea importurilor de produse agricole ucrainene.

Dezacordul a dus la o ceartă diplomatică luna trecută, când Marcin Przydacz, șeful biroului de politică internațională al președintelui polonez Andrzej Duda, a sugerat că Ucraina ar trebui să înceapă "să aprecieze rolul pe care Polonia l-a jucat pentru Ucraina în ultimele luni și ani".

Ambasadorul Poloniei la Kiev a fost convocat de Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe și i s-a spus în timpul întâlnirii că comentariile despre "presupusa ingratitudine" sunt "inacceptabile".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE