Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest al fermierilor la Bruxelles, față de importurile de cereale ucrainene. Printre ei s-au aflat și agricultori români

Fermierii din Europa Centrală și de Est au protestat la Bruxelles față de importurile de cereale din Ucraina. Ei cer ca Uniunea Europeană să se asigure că acestea doar tranzitează statele membre și nu inundă piața. Protestatarii i-au prezentat nemulțumirile lor și comisarului european pentru agricultură.

Fermierii au cerut Uniunii Europene să ia măsuri clare și pe termen lung pentru importurile de cereale ucrainene, care provoacă tensiuni în Europa Centrală și de Est. Anul trecut, Uniunea a suspendat taxele de import pentru produsele agricole ucrainene ca să sprijine țara aflată în război. Dar cerealele ieftine i-au scos pe fermierii locali de pe propriile piețe.

Darie Bizu, fermier român: "Avem nevoie de măsuri care să ne asigure că tranzitul chiar este tranzit, nu capăt de linie de transport. Deci cerealele trebuie să plece spre țările sărace, spre Africa, pentru că noi avem multe cereale, pe care trebuie să le vindem și noi."

Agricultorii solicită măsuri mai ferme

UE a încheiat la sfârșitul lunii aprilie un acord cu cinci state membre, inclusiv România, prin care le-a permis să suspende comercializare și depozitarea cerealelor ucrainene pe teritoriile lor. În plus, le-a alocat acestora un sprijin financiar în valoare de 100 de milioane de euro. Însă acordul expiră pe 5 iunie.

Agricultorii solicită acum la Bruxelles fonduri suplimentare și măsuri mai ferme, precum controale mai stricte ale calității importurilor. Oamenii spun că nu pot concura cu cei ucraineni, deoarece aceștia nu respectă normele ecologice și directivele stricte ale UE privind pesticidele.

József Luzsi, vicepreședinte Camera Agricolă din Ungaria: "Un producător ucrainean nu produce în aceleași condiții ca unul din UE. Avem reglementări ecologice care sunt obligatorii în UE, iar substanțele care poate sunt permise în Ucraina sunt de mult timp interzise în UE."

Fermierii și-au prezentat cererile comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. La solicitarea postului Euronews, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că înainte de a lua noi măsuri se așteaptă ca toate statele membre să implementeze acordurile anterioare și să retragă interdicțiile de import unilaterale.

O țară care nu a implementat aceste acorduri până acum este Ungaria.

Miriam Garcia Ferrer, purtător de cuvânt al Comisiei: "Deocamdată încă așteptăm să fie suspendate unele măsuri naționale introduse unilateral, înainte de a trece la pașii următori."

Alte state, care solicită ajutor financiar ca să facă față problemelor precum seceta, au avertizat că ajutorul acordat fermierilor din Est nu poate acționa în detrimentul altor situații urgente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE