Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele baltice interzic mașinile cu numere rusești. Moscova amenință cu suspendarea relațiilor diplomatice

Estonia, Letonia și Lituania au interzis circulația pe teritoriul lor a vehiculelor înmatriculate în Rusia. Aceasta este o măsură comună adoptate de statele baltice, potrivit unei interpretări recente a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina, relatează Euronews.com.

Estonia a aplicat interdicția miercuri dimineață, în condițiile în care măsuri similare se aplică în Letonia și Lituania de la începutul săptămânii. Ministrul eston de Interne a afirmat că decizia aplicată de țările baltice, state membre NATO care se învecinează cu Rusia, a fost luată ca urmare a "interpretării suplimentare a sancțiunilor impuse Federației Ruse, publicată de Comisia Europeană" la 8 septembrie.

Potrivit deciziei Uniunii Europene, autovehiculele înmatriculate în Federația Rusă nu mai au voie să circule pe teritoriul celor 27 de state membre ale UE, printre care și Estonia, Letonia și Lituania. Statele baltice se numără printre cei mai vocali critici ai Rusiei și ai președintelui Vladimir Putin.

"Scopul sancțiunilor împotriva Rusiei este de a forța țara agresoare să se retragă la granițele sale. Am constatat, în urma consultărilor cu autoritățile letone și lituaniene, că restricțiile sunt mai eficiente atunci când sancțiunile sunt impuse comun", a declarat ministrul estonian de Interne, Lauri Läänemets, potrivit sursei citate.

Rusia consideră interdicția drept ”rasistă”

Dmitri Medvedev, care este în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a catalogat decizia Comisiei Europene drept una ”rasistă”. Fostul președinte rus a sugerat că Moscova ar trebui să riposteze prin suspendarea relațiilor diplomatice cu UE și să-și recheme diplomații de la Bruxelles.

Referitor la decizia Estoniei, Andrei Klishas, șeful comisiei pentru legislație constituțională din Camera superioară a Parlamentului de la Moscova, a declarat că Rusia ar trebui să aplice măsuri similare.

"Doar restricțiile ca represalii care reflectă această (interdicție) ar putea duce la ridicarea unor astfel de «reguli» ale UE", a spus el.

Serviciul Federal Vamal al Rusiei a anunțat miercuri că primul vehicul care a încercat să intre în Estonia cu numere de înmatriculare rusești a fost întors din drum la un punct de trecere din orașul Narva, situat în estul Estoniei, la granița cu Rusia.

Interdicția de a intra cu un autovehicul se aplică indiferent de motivul pentru care proprietarul sau utilizatorul acestuia se află în Estonia sau în UE. Interdicția nu se aplică vehiculelor destinate misiunilor diplomatice și consulare ale UE și ale statelor sale membre, inclusiv delegațiilor, ambasadelor și misiunilor.

De asemenea, autovehiculele care poartă o plăcuță de înmatriculare a Federației Ruse au voie să părăsească Estonia sau să treacă frontierele interne ale UE, a precizat ministerul de interne. Același lucru este valabil și pentru Letonia și Lituania.

Cetățenii ruși pot tranzita în continuare Lituania spre și dinspre Kaliningrad cu trenul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE