Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin ar putea fi arestat în Armenia. Decizia adoptată de Guvernul de la Erevan care a nemulțumit Moscova

Armenia va ratifica Statutul de la Roma, tratatul prin care a fost înființată Curtea Penală Internațională (CPI), ceea ce ar obliga Guvernul de la Erevan să-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război comise în Ucraina, în cazul unei vizite efectuate în statul caucazian, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

"Guvernul a depus Statutul de Roma în Adunarea Naţională (Parlamentul) şi, în conformitate cu poziţia mea, documentul va fi ratificat integral", a declarat premierul armean Nikol Pashinyan, într-o intervenţie în faţa Legislativului de la Erevan, citat de agenția de presă Armenpress.

Șeful Executivului de la Erevan a subliniat că această decizie "nu are nimic de a face cu relaţiile între Armenia şi Rusia, ci cu problemele de securitate ale Armeniei".

Hotărârea oficialilor de la Erevan a provocat indispoziţie la Moscova, care a cerut explicaţii Armeniei cu privire la posibila ratificare a Statutului, notează sursa citată.

Ce angajamente și-ar asuma Armenia prin ratificarea Statutului de la Roma

La 24 martie, Curtea Constituțională a Armeniei a stabilit că angajamentele pe care statul ar trebui să şi le asume în cazul aderării la Statutul de la Roma trebuie să fie în conformitate cu legislația națională, ceea ce ar permite Erevanului să îl ratifice.

Prin ratificarea statutului, Armenia ar putea sesiza CPI împotriva Azerbaidjanului, un stat cu care se află în conflict de peste trei decenii din cauza enclavei Nagorno-Karabah, un teritoriu azer cu o populaţie majoritar armeană, precum şi din cauza problemelor legate de demarcarea frontierelor.

De asemenea, autoritățile de la Erevan ar urma să fie obligate să respecte deciziile instanțelor internaționale, inclusiv hotărârea CPI din 17 martie prin care a fost emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin.

Relațiile Armeniei cu Rusia s-ar putea deteriora prin ratificarea Statutului de la Roma

Posibila ratificare a Statutului de la Roma de către Erevan ar agrava şi mai mult relaţiile cu Moscova, care au fost deteriorate de recentele declaraţii ale premierului armean Nikol Pashinyan potrivit căruia Rusia "singură pleacă" din Caucazul de Sud.

Ministerul rus de Externe l-a convocat săptămâna trecută pe ambasadorul Armeniei, căruia i-a fost exprimat un protest ferm al Moscovei, la care s-au adăugat o serie de declaraţii ale unor înalţi responsabili armeni şi arestarea unor jurnalişti proruşi în Armenia. Bloggerul prorus Mikael Badalian şi editorialistul "Sputnik Armenia" Ashot Gevorkyan au fost reţinuţi în oraşul armean Goris, în sudul ţării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE