Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Adunarea Generală ONU: Discuții despre feminism și patriarhat

Egalitatea de gen, ca unul dintre obiectivele primare ale Națiunilor Unite, a fost mult timp un subiect de discuție pentru liderii mondiali.

În prima zi a Adunării Generale care reunește liderii mondiali, președintele bolivian Luis Arce a promovat anul 2022 ca fiind „Anul Revoluției Culturale pentru depatriarhizare” pentru țara sa și a îndemnat Organizația Națiunilor Unite să adopte un efort de un deceniu pentru a face același lucru.

Pedro Sánchez, despre lupta pentru egalitatea de gen

Premierul spaniol Pedro Sánchez a vorbit despre „agenda feministă și lupta pentru egalitatea de gen”.

„Trăim vremuri în care a cere drepturi de bază este încă un act revoluționar. Amenințările globale la adresa libertății sexuale și a libertății de reproducere a femeilor sunt încă un exemplu al încetării dureroase a evoluției lumii către garantarea unei egalități depline. Și mai gravă este fragilitatea câștigurilor noastre sociale din trecut, care au căzut victime ale regresului în anumite democrații avansate - ceva cu totul inexplicabil în acest stadiu al secolului XXI”, a declarat Pedro Sánchez în discursul său de la ONU.

Situația avortului în SUA

A fost o remarcă aparent îndreptată către țara gazdă a evenimentului, SUA, unde o hotărâre recentă a Curții Supreme a pus capăt dreptului constituțional la avort. În schimb, președintele Joe Biden, a făcut doar o mențiune trecătoare despre dreptul la avort - chiar dacă decizia instanței continuă să se răsfrângă asupra întregii națiuni.

„Viitorul va fi câștigat de acele țări care eliberează întregul potențial al populațiilor lor, unde femeile și fetele pot exercita drepturi egale, inclusiv drepturi reproductive de bază”, a spus Joe Biden.

Președintele Liberiei, George Weah, s-a declarat „feministul-șef”. Premierul Andorrei, Xavier Espot Zamora, a recunoscut că „feminismul este una dintre marile provocări ale momentului actual”.

Au existat, de asemenea, câțiva lideri care nu au rostit deloc cuvintele „femei” sau „fete” în timpul petrecut pe scenă - regele Iordaniei, președintele Ciprului, prim-ministrul Japoniei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE