Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Actrița Anna May Wong devine prima femeie asiatică pe o monedă americană

Monetăria SUA va începe să expedieze la 24 octombrie peste 300 de milioane de monede cu actrița, iar Ventris Gibson, directorul Monetăriei SUA, a descris-o pe Wong ca fiind „o susținătoare curajoasă care a militat pentru o mai bună reprezentare și pentru roluri mai multidimensionale pentru actorii americani de origine asiatică”, potrivit Euronews Culture.

„Această monedă este concepută pentru a reflecta amploarea și profunzimea realizărilor Annei May Wong, care a depășit provocările și obstacolele cu care s-a confruntat în timpul vieții sale”, a declarat Gibson.

Cine a fost Anna May Wong?

Supranumită prima vedetă de cinema asiatică americană de la Hollywood, Wong a fost o deschizătoare de drumuri în cinematografie și televiziune, precum și o susținătoare a unei mai bune reprezentări a americanilor de origine asiatică pe ecran. S-a născut în Los Angeles, în 1905, din imigranți chinezi. Numele ei la naștere a fost Wong Liu Tsong, dar mai târziu a adoptat numele de scenă Anna May Wong.

A fost distribuită în primul ei rol ca figurantă în filmul „The Red Lantern” (1919) și a continuat să accepte roluri mai mici până la primul ei rol principal în „The Toll of the Sea”, în 1922.

După ce s-a confruntat cu o discriminare răspândită și înrădăcinată la Hollywood, Wong a călătorit în Europa și a lucrat în filme englezești, germane și franceze. A jucat în opereta Tschun Tschi în limba germană fluentă, iar prima sa apariție pe scenă în Marea Britanie a fost în piesa A Circle of Chalk, în care a jucat alături de un tânăr Laurence Olivier în 1929.

De la cinematografie la televiziune și teatru

Într-un interviu acordat ziarului Los Angeles Times, ea a declarat că s-a săturat de rolurile pe care trebuia să le joace la Hollywood.

„De ce oare chinezoaica de pe ecran este aproape întotdeauna personajul negativ al piesei, și un personaj negativ atât de crud - criminal, perfid, un șarpe în iarbă? Noi nu suntem așa,” a declarat ea pentru ziar.

Cariera ei s-a întins de la cinematografie la televiziune și teatru. A jucat în peste 60 de filme, unele dintre cele mai celebre titluri ale sale fiind „Daughter of the Dragon”, filmul american de mister și crimă din 1931, „Shanghai Express” (1932), în care a jucat rolul lui Hui Fei alături de Marlene Dietrich, și „Daughter of Shanghai” (1937).

De asemenea, Wong deține distincția de a fi primul actor principal american de origine asiatică într-un serial de televiziune din SUA, pentru rolul din „The Gallery of Madame Liu-Tsong” (1951).

Wong a murit în 1961, la vârsta de 56 de ani, în urma unui atac de cord, la un an după ce i s-a acordat o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Programul American Women Quarters

Moneda face parte din Programul „American Women Quarters”, un efort de a prezenta femei remarcabile și deschizătoare de drumuri pe monedele americane de 25 de cenți. Inițiativa de patru ani a început anul acesta și prezintă cinci femei în fiecare an până în 2025.

„American Women Quarters” prezintă contribuții din diverse domenii, inclusiv sufragiul, drepturile civile, abolirea, științele umaniste, știința și artele. Femeile omagiate provin din medii etnice, rasiale și geografice diverse.

Wong este cea de-a cincea și ultima femeie care figurează individual pe monedă în acest an, după scriitoarea și activista socială Maya Angelou; fizicianul și prima femeie americană în spațiu, Dr. Sally Ride; Wilma Mankiller, prima femeie aleasă șefă principală a națiunii Cherokee; și Nina Otero-Warren, un lider al mișcării pentru sufragiu din New Mexico și prima femeie superintendent al școlilor publice din Santa Fe. 

Bessie Coleman, prima femeie pilot afro-americană și prima femeie pilot nativ-americană, profesoara de hula a nativilor hawaiieni Edith Kanaka'ole și jurnalista mexicano-americană Jovita Idar au fost numite ca parte a selecției pentru 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE