Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea unui fake cu deepfake: la mijloc, actorul Bruce Willis

În urmă cu o săptămână, presa internațională a scris că Bruce Willis a devenit primul actor de la Hollywood care și-a vândut drepturile de imagine unei companii care lucrează cu tehnologia deepfake.

"Bruce Willis, de două ori câștigător al premiului Emmy, poate apărea în continuare în filme după ce și-a vândut drepturile de imagine companiei Deepcake", se arăta într-un articol publicat de Daily Mail pe 27 septembrie. Știrea a fost preluată de The Telegraph și de o serie de alte instituții media.

Însă agentul lui Bruce Willis a negat informațiile potrivit cărora starul de cinema ar fi încasat bani pentru digitalizarea imaginii sale. Mai mult decât atât, un purtător de cuvânt al actorului a declarat că acesta nu a avut "niciun parteneriat sau acord" cu respectiva companie. La fel, reprezentanții Deepcake au intervenit cu precizări.

"Formularea despre drepturi este greșită... Bruce nu a vândut nimănui niciun drept, acestea sunt ale lui implicit", a declarat un reprezentant al companiei.

Ce este tehnologia deepfake

Tehnologia deepfake este folosită pentru a crea iluzia că o persoană anume este protagonista unei filmări sau înregistrări video. Se bazează pe inteligență artificială și pe informații pre-existente pentru a reconstrui nu doar chipul, ci și vocea respectivului/respectivei.

Deși există discuții de ordin etic, tehnologia se folosește deja la Hollywood. Universul Star Wars este un astfel de exemplu: pentru Rogue One, producătorii au apelat la AI ca să aducă pe marele ecran personaje precum prințesa Leia ori Grand Moff Tarkin.

Totuși, cel mai popularizat caz de deepfake - fără conotații negative - este al celebrului Tom Cruise, care poate fi văzut într-o serie de clipuri pe TikTok în ipostaze cu totul aparte.

În imagini nu este adevăratul Tom Cruise, ci un actor, iar tehnologia aparține unei companii care a făcut furori anul acesta, la America's Got Talent, aducându-l pe Elvis Presley pe scenă.

Bruce Willis, despre tehnologia deepfake

Revenind la Bruce Willis, recent, actorul în vârstă de 67 de ani a făcut public faptul că suferă de afazie - o tulburare de limbaj care provoacă probleme la citire, ascultare și vorbire. În martie, alături de familie, a anunțat că se va „retrage” din actorie după mai bine de patru decenii.

Totuși, cu ajutorul tehnologiei deepfake, Willis a reușit să aibă o scurtă apariție într-o reclamă pentru serviciul de telefonie rusesc MegaFon.

„Mi-a plăcut exactitatea cu care a ieșit personajul meu. Pentru mine, este o mare oportunitate de a mă întoarce în timp. Datorită apariției tehnologiei moderne, chiar și atunci când mă aflam pe un alt continent, am putut să comunic, să lucrez și să particip la filmări. Este o experiență foarte nouă și interesantă, iar eu mulțumesc întregii echipe.”

Bruce Willis, patru decenii de roluri memorabile

Cariera actorului a început în anii ‘80 și a explodat odată cu rolul din serialul ABC „Moonlighting” - tradus la noi "Maddie și David". Dar, mai ales, cu prestația lui din celebra serie "Die Hard".
Bruce Willis a fost nominalizat de cinci ori la Globul de Aur - are un trofeu pentru "Maddie și David", dar a fost distins și cu un Emmy pentru prestația sa din "Friends".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE